x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Meniuri spaţiale

0
Autor: Anca Aldea 24 Ian 2010 - 00:00
Meniuri spaţiale
Vezi galeria foto


Antricot fraged de vită preparat în stil Stroga-noff - o friptură gătită după celebra reţetă a contelui rus Pavel Stroganoff -, negrese, orez crocant, tocăniţă de pui, omletă, ananas, batoane de granola (un amestec în stil american pregătit din fulgi de ovăz, seminţe, miere şi fructe), macaroane cu brânză, pudding de ciocolată. Nu, nu este un meniu de la un restaurant de pe la noi, ci unul pe care îl consumă astronauţii aflaţi în misiuni spaţiale.

La începutul anilor '60, John Glenn şi echipa care s-a ocupat de Proiectul Mercur au fost nevoiţi să mănânce alimente fără gust şi fără miros. "Alimente" e cam mult spus, de vreme ce o masă consta în creme ambalate în tuburi, din care astronauţii sorbeau cu ajutorul paielor. Pasta era înghiţită fără prea mult efort, însă senzaţia de saturaţie lipsea cu desăvârşire.

Astronauţii puteau mânca şi hrană solidă, ambalată într-un fel de cutiuţe în care se aflau alimente deshidratate şi care, la contactul cu saliva, se rehidratau. În anii '65, o dată cu misiunea Gemenii, astronauţii puteau alege dintr-o varietate mai mare de alimente: fructe de mare (cu precădere creveţi), carne de curcan, supă-cremă de pui şi budincă Butterscotch (preparată din sirop de porumb, zahăr brun şi unt). Porţiile se aflau într-un fel de săculeţi dintr-un material special, care, sub presiunea apei, rehidratau mâncarea.

Programul Apollo a deschis calea adevăratei bucătării spaţiale. Pentru prima dată, astronauţii aveau la îndemână tacâmuri şi farfurii. Hrana se pregătea după acelaşi procedeu ca şi până acum, dar în cantităţi mai mari decât o porţie. Într-un vas mare cu alimente deshidratate se turna apă şi, după rehidratare, fiecare astronaut se servea cu una sau două porţii, în funcţie de preferinţe. Datorită faptului că hrana scoasă din recipient era deja umedă, ea se prindea de lingură şi nu mai cădea ca până acum din cauza gravitaţiei reduse.

Astronauţii din cadrul programului Apollo mai aveau la îndemână şi aşa-numitele "pachete umede", un fel de buzunare din plastic sau folie de aluminiu cu hrană umedă. Pentru prima dată, s-au servit fulgi de porumb, slănină, sandvişuri cu carne, budincă de ciocolată şi salată de ton. În seara de Crăciun a anului 1968, echipajul Apollo
s-a delectat cu un gustos şi aromat tort de fructe.

Cinci ani mai târziu, misiunea Skylab a introdus încă un element de noutate: astronauţii aveau acum posibilitatea să stea la masă atunci când serveau masa. Hrana era ţinută în frigidere speciale, în care se aflau 72-74 de feluri diferite de mâncare şi 20 de feluri de băuturi. O adevărată "revoluţie" culinară s-a petrecut în urmă cu aproximativ patru ani, când Emeril Lagasse, un bucătar de renume, "a reconfigurat" meniul astronauţilor de la bordul navetei Discovery, introducând piure, budincă de cozonac cu extract de rom şi jambalaya (un fel de mâncare specific statului american Louisiana, pe bază de carne de pui, cârnăciori, creveţi şi sos de roşii condimentat).

Astăzi meniurile spaţiale includ cam tot ceea ce se poate mânca pe Terra. A fost într-adevăr o evoluţie de la tuburile cu pastă insipidă la platourile cu mai multe feluri de mâncare apetisantă. Hrana trebuie ambalată în recipiente speciale pentru ca, în acele condiţii de microgravitate, să nu plutească prin toate cotloanele navetei spaţiale. Pâinea prea fărâmicioasă nu are prea multe şanse să fie consumată corect.





Frimiturile pot intra foarte uşor în sistemele de ventilaţie ale navetei sau în nările astronauţilor, dându-le mari bătăi de cap. Şi lichidele sunt depozitate într-un anume fel. Cafeaua, ceaiul, sucul de portocale şi cidrul de mere se află, la bordul navetelor, sub formă de prafuri deshidratate, care se ţin în recipiente speciale, ermetice, şi se consumă adăugând peste ele apă.

Hrana zilnică a astronauţilor din timpurile noastre trece, într-o primă fază, printr-un proces de iradiere pentru a-i conferi o perioadă de valabilitate mai mare. Pregătirile sunt însă mult mai complexe. Cu cinci luni înaintea unei misiuni pe orbită, echipajul care urmează să ajungă în spaţiu face o vizită la un laborator special unde se realizează meniurile astronauţilor. Un astfel de laborator se află la Centrul Johnson din Houston.

Aici, astronauţii sunt serviţi cu mostre de mâncare - din 20 sau 30 de feluri. Apoi dau note bucătarilor. În funcţie de gusturi, de culoarea alimentelor, de mirosul şi de textura lor, produsele sunt apreciate cu note pe o scară de la 1 la 9. Alimentele care obţin peste nota 6 au cele mai multe şanse să ajungă pe masa astronauţilor dintr-o viitoare misiune spaţială, însă decizia finală este luată de un dietetician.

La începutul lui 2010, un cunoscut bucătar german a semnat un contract cu Agenţia Spaţială Americană (NASA) pentru a prepara meniul astronauţilor aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Harald Wohlfahrt a luat cunoştinţă de cerinţele NASA - hrana trebuie să fie hrănitoare şi bogată în vitamina D, să fie foarte aromată şi foarte gustoasă - şi a inventat următorul meniu: supă germană de cartofi, file de vită cu sos de ciuperci şi compot de prune.

Pentru a înţelege noţiunile de "aromă" şi "gust" în spaţiu, este bine de ştiut că, din cauza lipsei gravitaţiei, mirosul mâncării "se evaporă" imediat, astronautul neavând suficient timp să-şi dea seama de gustul bucatelor sale. De aceea, experţii au introdus aşa-numitele condimente lichide (sare, piper, muştar, maioneză), pentru ca particulele componente să nu zboare imediat din faţa nărilor. Când americanii sărbătoresc Ziua Recunoştinţei, cu friptură de curcan, în spaţiu, la bordul ISS este festin.

"Avem mâncare din fiecare ţară-parteneră a programului ISS - ciuperci, pate, spanac şi fasole verde picantă din Europa", declara Nicole Stott, inginer de zbor care a petrecut trei luni la bordul staţiei.
Astronauţii mănâncă de trei ori pe zi şi au chiar şi câteva pauze de ciugulit altceva în afara mâncării obişnuite. Alimentele sunt păstrate în recipiente speciale, legate unele de altele ca să nu zboare prin toată nava.

Pentru gătirea propriu-zisă sunt suficiente 20-30 de minute, timp în care are loc rehidratarea cu apă caldă sau rece provenită dintr-un bazin. Pentru a nu avea neplăceri, astronauţii îşi leagă tava cu mâncare de picioare sau de pereţii încăperii în care servesc masa. Ambalajele speciale sunt tăiate cu foarfecele, iar conţinutul se serveşte cu ajutorul tacâmurilor. La fel ca pe Pământ.
Citeşte mai multe despre:   zoom

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

SUA: Facebook, dată în judecată pentru presupuse practici anticoncurenţiale

SUA: Facebook, dată în judecată pentru presupuse practici anticoncurenţiale
Patru companii au dat în judecată Facebook la un tribunal federal din SUA pentru presupuse practici anticoncurenţiale, acuzând reţeaua de social media că a revocat în mod inadecvat accesul la platforma sa pentru...

Incendiile de vegetaţie se vor înrăutăţi, iar oamenii trebuie să se adapteze, avertizează experţii

Incendiile de vegetaţie se vor înrăutăţi, iar oamenii trebuie să se adapteze, avertizează experţii
Incendiile de vegetaţie vor deveni mai frecvente în contextul în care schimbările climatice încălzesc Pământul, iar comunităţile vor trebui să se adapteze, au avertizat experţi internaţionali citaţi vineri...

Eurostat: Aproape jumătate dintre cetăţenii UE şi-au limitat activităţile private pe internet în 2019

Eurostat: Aproape jumătate dintre cetăţenii UE şi-au limitat activităţile private pe internet în 2019
Aproape jumătate dintre cetăţenii din Uniunea Europeană, respectiv 44%, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani, susţin că şi-au limitat în 2019 activităţile private pe internet, din cauza temerilor...

Câinii au concurenţă serioasă din partea lupilor în jocurile de tip aport

Câinii au concurenţă serioasă din partea lupilor în jocurile de tip aport
Câinii nu sunt singurii cărora le plac jocurile de tip aport - puii de lup au instincte naturale pentru această activitate, conform unui studiu citat joi de Press Association. În cazul unora dintre câini este...

Suportul pentru Windows 7 încetează astăzi. Utilizarea sistemului de operare va deveni un risc de securitate

Suportul pentru Windows 7 încetează astăzi. Utilizarea sistemului de operare va deveni un risc de securitate
Sistemul de operare Windows 7 va deveni un risc de securitate pentru utilizatorii individuali şi companii, odată cu încetarea acordării suportului de către Microsoft, începând de marţi, 14 ianuarie, precizează...

Cel mai vechi material descoperit pe Terra datează de 7 miliarde de ani

Cel mai vechi material descoperit pe Terra datează de 7 miliarde de ani
Praf stelar format în urmă cu 7 miliarde de ani, conţinut de un meteorit care s-a prăbuşit pe Terra în urmă cu o jumătate de secol, este cel mai vechi material solid descoperit vreodată pe planeta...

Programul spaţial „Artemis” al NASA: O nouă promoţie de astronauţi, formată aproape jumătate din femei

Programul spaţial „Artemis” al NASA: O nouă promoţie de astronauţi, formată aproape jumătate din femei
După doi ani şi jumătate de antrenament la NASA, unsprezece americani şi doi canadieni s-au alăturat vineri echipei de astronauţi calificaţi pentru a efectua zboruri către Staţia Spaţială Internaţională...

Mii de stele aflate în Calea Lactee s-au format din materiile altor galaxii

Mii de stele aflate în Calea Lactee s-au format din materiile altor galaxii
O echipă de astrofizicieni a descoperit câteva mii de stele tinere la marginea Căii Lactee care nu s-au format din acumulări de gaze şi praf cosmic provenite din galaxia noastră, ci din materia "smulsă" de...

România are la dispoziţie doi ani pentru transpunerea pachetului legislativ privind protecţia consumatorilor în online

România are la dispoziţie doi ani pentru transpunerea pachetului legislativ privind protecţia consumatorilor în online
România are la dispoziţie aproape doi ani pentru transpunerea noului pachet legislativ european privind protecţia consumatorilor în mediul online, respectiv 28 noiembrie 2021, a anunţat, miercuri, Autoritatea...

NASA a descoperit o planetă similară Pământului

NASA a descoperit o planetă similară Pământului
Satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), aparţinând NASA, a descoperit în premieră o planetă telurică de dimensiuni apropiate Pământului, aflată la distanţa optimă faţă de steaua sa pentru ca ...

Uriașa stea Betelgeuse va exploda în stadiul de supernovă

Uriașa stea Betelgeuse va exploda în stadiul de supernovă
Una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile de pe Pământ, supergiganticul astru roşu Betelgeuse, îşi pierde din strălucire, fenomen ce ar putea semnala că este foarte aproape să explodeze în...

Robotul selenar chinez a parcurs peste 357 de metri pe partea întunecată a Lunii

Robotul selenar chinez a parcurs peste 357 de metri pe partea întunecată a Lunii
Roverul selenar „Yutu-2” a parcurs 357.695 metri pe suprafaţa îndepărtată a Lunii, în cadrul misiunii de cercetare a teritoriului neexplorat, informează vineri agenţia Xinhua. Atât modulul de aselenizare...

Trei orci au fost zărite pentru prima oară în Strâmtoarea Messina

Trei orci, mamifere marine ameninţate cu dispariţia, au fost văzute în Strâmtoarea Messina, eveniment considerat o premieră pentru această zonă, aflată între Peninsula italiană şi Sicilia, potrivit...

O astronaută de la NASA a stabilit un nou record pentru cel mai îndelungat zbor în spaţiu realizat de o femeie

O astronaută de la NASA a stabilit un nou record pentru cel mai îndelungat zbor în spaţiu realizat de o femeie
Astronauta americană Christina Koch a stabilit sâmbătă un nou record pentru cel mai îndelungat zbor în spaţiu realizat de o femeie în cadrul unei singure misiuni, după ce a petrecut 289 de zile la bordul...

Rămăşiţe umane, descoperite în stomacul unui rechin capturat în largul insulei Réunion

Rămăşiţe umane, descoperite în stomacul unui rechin capturat în largul insulei Réunion
Rămăşiţe umane, aparţinând probabil unui caiacist în vârstă de 70 de ani, au fost găsite în stomacul unui rechin tigru pescuit în largul localităţii Saint-Leu, în vestul insulei franceze Réunion din...
Serviciul de email marketing furnizat de