x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mesagerii spiritelor

Mesagerii spiritelor

de Alexandra Zotta    |    15 Noi 2008   •   00:00

Arheologii israelieni au descoperit cel mai timpuriu mormânt al unui şaman, mesager al spiritelor pentru poporul aflat în urmă cu 12.000 de ani în sudul Galileei.



Un mormânt străvechi, descoperit în Israelul de astăzi conţine 50 de bucăţi de carapace de broască ţestoasă, rămăşiţele unui picior uman şi numeroase părţi anatomice de mistreţ, de vultur, vacă şi leopard. Conform cercetătorilor de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, acesta ar putea fi cel mai timpuriu mormânt cunoscut al unui şaman, informează website-ul National Geographic News. Mormântul vechi de 12.000 de ani datează din perioada poporului natufian, prima comunitate care a adoptat stilul de viaţă sedentar. "Ritualurile de îngropare şi metodele folosite pentru construirea şi sigilarea mormântului sugerează că aceasta a fost înmormântarea unui şaman", explică echipa de arheologi israelinei. Adesea spiritele animalelor sunt evocate pentru a prelua rolul de ghizi spirituali sau de soli ai mesajelor lumeşti către lumea spiritelor.

VRĂJITORII.
Şamanii joacă un rol important în multe culturi. Deşi termenul provine din limba turcă sau mongolă, există dovezi ale practicii şamanismului în întreaga lume, din Asia şi Africa, până în Europa, şi cele două Americi. Şamanii mediază între lumea oamenilor şi cea a spiritelor rele sau bune. Deşi sunt diferiţi de la o cultură la alta, la nivel global, ei joacă rolul mesagerilor şi al vindecătorilor de boli cauzate de spiritele malefice. Unele legende spun că spiritul poate părăsi corpul şamanului pentru a găsi răspunsurile căutate în lumea supranaturală. Practicanţii şamanismului sunt iniţiaţi prin intermediul unei boli puternice sau al unui eveniment traumatizant şi, de obicei, în cursul acestei iniţieri, persoana respectivă este anunţată de anumite indicii de căpătarea puterilor supranaturale. Aceste semne sunt descrise şi în opera lui Mircea Eliade – filosoful spunea că indiciile includ adesea călătorii în lumea spiritelor şi interacţiuni cu acestea şi, totodată, ele presupun chiar şi devorarea individului de o anumită creatură şi reînvierea sa, "reasamblarea", cu ajutorul unor amulete şi cristale magice.

×
Subiecte în articol: special