x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mesaj eco în spaţiu

Mesaj eco în spaţiu

de Anca Aldea    |    11 Oct 2009   •   00:00
Mesaj eco în spaţiu

Astăzi este ziua în care al şaptelea turist spaţial revine pe Terra. În timpul ambiţioasei sale misiuni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, miliardarul canadian Guy Laliberté a cerut omenirii să fie mai calculată cu rezervele de apă pe care le are la dispoziţie.

Misiunea spaţială internaţională cu numărul 21 a luat startul la 30 octombrie de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan). La bordul unui Soiuz TMA-16 se aflau, în momentul lansării, canadianul Guy Laliberté şi atronauţii Jeffrey Williams (din SUA, în vârstă de 51 de ani, colonel în retragere aflat la a treia ieşire în spaţiu) şi Maxim Suraiev (din Rusia, în vârstă de 37 de ani, membru activ în forţele aeriene ruse, aflat la primul zbor spaţial). Cei trei au ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după aproximativ două zile. 

Omul de afaceri canadian, care a fondat, în urmă cu un sfert de secol, celebrul Circ al Soarelui (Cirque du Soleil), s-a implicat activ în activităţile de pe ISS, el anunţând cu mai mult timp înainte de începerea acestei misiuni că pregăteşte un moment de neuitat - un spectacol prin care să atragă atenţia că omul e singurul responsabil pentru epuizarea resurselor de apă ale Planetei.

Prezentat înaintea zborului pe ISS ca fiind "un eveniment artistic planetar", momentul ecologic al lui La-liberté a fost sprijinit de mai multe personalităţi ale lumii, puternici apărători ai mediului înconjurător, cum este cazul fostului vicepreşedinte american Al Gore, laureat la Premiului Nobel pentru Pace, al membrilor trupei U2, cunoscuţi pentru campaniile "verzi" pe care le susţin, sau al lui David Suzuki, un cunoscut om de ştiinţă canadian de origine japoneză, precum şi al unor cunoscuţi cântăreţi şi actori din toată lumea.

Gestul ecologic a fost denumit "Mişcând stelele şi Pământul pentru apă" şi a fost susţinut de Fundaţia One Drop (www.onedrop.org) şi de site-ul AOL.com. "Misiunea lui Laliberté în spaţiu este dedicată creării unui impact asupra felului în care apa, cea mai preţioasă resursă a noastră, poate fi protejată şi împărţită. Mesajul nostru este: «Apă pentru toţi, toţi pentru apă» ", scria, săptămâna trecută, un membru al Fundaţiei One Drop.

Laliberté se foloseşte astfel de o călătorie în spaţiu pentru a atenţiona omenirea că apa, pe Pământ, devine din ce în ce mai inaccesibilă. El închide "cercul" turiştilor spaţiali printr-un gest nobil destinat umanităţii.

Primul turist care a ajuns la bordul ISS a fost americanul Dennis Tito (2001). Au urmat sud-africanul Mark Shuttleworth (în 2002), americanul Greg Olsen (în 2005), americana de origine iraniană Anousheh Ansari (în 2006), americanul de origine maghiară Charles Simonyi (în 2007 şi, respectiv, 2009) şi americanul Richard Garriott (în 2008).

×
Subiecte în articol: zoom