x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Minunea geologică care ar putea şterge SUA de pe hartă. „Distrugerile ar fi totale”

Minunea geologică care ar putea şterge SUA de pe hartă. „Distrugerile ar fi totale”

31 Aug 2012   •   08:14
Minunea geologică care ar putea şterge SUA de pe hartă. „Distrugerile ar fi totale”

Este greu sa nu ai un sentiment de veneratie atunci cand te afli in mijlocul Parcului Yellowstone din SUA. Cel mai cunoscut gheizer din Yellowstone, Old Faithful, isi arunca apa catre cer. Albastrul si verdele apelor geotermale par sa apartina unei lumi extraterestre. Muntii falnici care imbratiseaza parcul le ofera adapost animalelor salbatice.

Insa sub frumusetea parcului Yellowstone se afla un vulcan imens, suficient de puternic pentru a distruge intreg teritoriul Statelor Unite si care ar putea schimba intreaga lume.

" Yellowstone este un supervulcan. Este pur si simplu mare', spune geologul Hank Hessler. Supervulcanii reprezinta un fenomen geologic pe care specia umana nu l-a experimentat pana in prezent. Eruptia unui supervulcan nu suporta comparatie cu cea a unui vulcan obisnuit.

Pe 18 mai 1980, vulcanul St. Helen din nord-estul Statelor Unite a erupt ucigand 57 de oameni si eliberand un kilometru cub de cenusa. Potrivit geologilor, prima eruptie a supervulcanului din Yellowstone ar fi avut loc in urma cu 2,1 milioane de ani si ar fi avut o putere de 25.000 de ori mai mare decat eruptia vulcanului St. Helen.

Citeste articolul intreg pe antena3.ro

×
Subiecte în articol: harta sua minunea geologica sterge