x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mirosul de şosete ajută la lupta împotriva malariei

Mirosul de şosete ajută la lupta împotriva malariei

13 Iul 2011   •   16:47
Mirosul de şosete ajută la lupta împotriva malariei

Mirosul de sosete poate ajuta la eradicarea malariei, prin atragerea tantarilor in capcane parfumate cu miros de picioare umane si, ulterior, otravirea acestora. Aceste capcane atrag de patru ori mai multi tantari decat o face pielea omului.

Seful echipei de cercetatori care a dezvoltat aceasta inovatie, Fredros Okumu, el insusi bolnav de malarie in cateva randuri, a lucrat la acest proiect timp de doi ani, iar rezultatul muncii sale este unul remarcabil: noile capcane mirositoare, in compozitia carora se regaseste si izul de ciorapi purtati, pot ucide pana la 95 la suta dintre tantarii care cad in ele.

Beneficiar al unor subventii acordate de fundatia prezidata de Bill si Melinda Gates, medicul tanzanian lucreaza acum optimizarea costurilor noilor capcane. Acestea vor putea fi utilizate atat in interiorul cat si exteriorul locuintei, iar Okumu spera ca in cel mai scurt timp pretul unui astfel de dispozitiv sa varieze intre 4 si 27 de dolari, ceea ce l-ar face mai mult decat accesibil.

Desi rata imbolnavirilor cu malarie este in scadere, la nivel global se inregistreaza, inca, 220 milioane de noi cazuri anual, iar potrivit statisticilor OMS, 800.000 dintre cei afectati, majoritatea copii din tarile africane sarace, mor.

×
Subiecte în articol: bill gates africa malariei capcana tantari