x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mirosuri săţioase

Mirosuri săţioase

de Radu Popa    |    08 Ian 2010   •   00:00
Mirosuri săţioase
Sursa foto: Anna Bryukhanova/iStock Photo

O serie de mirosuri ce elimină senzaţia de foame şi o pot induce pe cea de saţietate îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă la elaborarea unor noi metode pentru prevenirea şi combaterea obezităţii. Este ştiut faptul că există mirosuri foarte plăcute care contribuie la creşterea poftei de mâncare, dar şi altele, neplăcute, care "îţi întorc stomacul pe dos".



Se pare că moleculele ce contribuie la crearea mirosurilor mâncărurilor activează celulele anumitor regiuni cerebrale cu rol în instalarea senzaţiei de saţietate. Cercetătorii olandezi au constatat că, atunci când oamenii mestecă diferite tipuri de alimente, arome specifice "urcă" din cavitatea lor bucală spre nas, excitând celulele olfactive aflate în regiunea dorsală a mucoasei nazale.

SPECIFICITATE. În cazul fiinţelor umane, anumite arome, mirosuri şi substanţe din compoziţia alimentelor joacă un rol important la instalarea senzaţiei de saţietate.

● Alimentele solide ce necesită mestecarea şi înghiţirea lor, oferind astfel o perioadă prelungită de eliberare a aromelor, s-au dovedit mai săţioase decât cele lichide;

● La testarea unor arome legate de prezenţa grăsimilor, carbohidraţilor sau proteinelor, mirosurile caracteristice alimentelor ce conţineau ultimele două structuri chimice au determinat intensificarea senzaţiei de saţietate. Fenomenul ar putea confirma astfel o "axiomă" foarte veche potrivit căreia mâncarea furnizează o mare cantitate de energie;

● Aromele complexe ale căror structură cuprindeau mai mulţi componenţi contribuiau la instalarea unei senzaţii de saţietate mai accentuate decât cea produsă de alimentele simple, cu un singur element în structură. Procesul denotă faptul că "hrănirea creierului" necesită o gamă variată de alimente şi, prin urmare, mese consistente;

● Dimensiunea bucăţilor de alimente rezultate în urma mestecării acestora are un rol important în apariţia senzaţiei de saţietate. Fragmentele mai mici prelungesc durata de timp în care poate fi resimţit efectul aromelor. În cadrul experimentelor, cercetătorii puteau modifica gradul de saţietate al ali-mentelor. Astfel, ei realizau o serie de amestecuri de băuturi ce conţineau mai multe tipuri de arome. Consumul acestora avea un efect similar cu cel produs de alimentele solide, contribuind la apariţia unei intense senzaţii de saţietate.

AROME ÎNDESTULĂTOARE. Rezultatele cercetătorilor îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă să producă o nouă generaţie de alimente. Acestea ar putea degaja arome specifice care să determine instalarea senzaţiei de saţietate, prevenind astfel un consum exagerat de alimente şi instalarea obezităţii. Oamenii de ştiinţă ar putea introduce în structura alimentelor minicapsule cu rolul de a prelungi durata manifestării unor gusturi sau pe cea de eliberare a unor arome specifice. Pe de altă parte, specialiştii ar putea introduce elemente ce necesită mestecarea lor şi micşoarea "porţiei" de mâncare pe care oamenii o pot mesteca la un moment dat. Se are în vedere şi adăugarea unor arome speciale ce pot sugera consumatorilor anumitor alimente că acestea deţin un aport energetic considerabil. Savanţii olandezi susţin că studiile lor au relevat faptul că, prin controlul aromelor folosite la producerea alimentelor, cantitatea de alimente consumată efectiv de oameni s-ar putea reduce cu 10%. Astfel, aromele pot juca un rol decisiv în lupta împotriva obezităţii şi adoptării unui mod de viaţă sănătos.

×
Subiecte în articol: stiinta