x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Misterul părţii întunecate a Lunii rezolvat ? Oamenii de ştiinţă explică cum s-a format aceasta

Misterul părţii întunecate a Lunii rezolvat ? Oamenii de ştiinţă explică cum s-a format aceasta

31 Oct 2012   •   09:28
Misterul părţii întunecate a Lunii rezolvat ? Oamenii de ştiinţă explică cum s-a format aceasta

Cel mai întunecat loc de pe lună, craterul larg de aproximativ 3000 de kilometri cunoscut şi sub numele de ''Oceanul furtunilor'', poate fi o cicatrice a unui impact cosmic gigant, susţin cercetătorii.

O echipă japoneză susţine că, impactul cosmic uriaş a creat o magmă cu o lăţime şi adâncime de câţiva kilometri. Potrivit Dailz Mail, aceste descoperiri ar putea explica de ce părţile lunii sunt diferite una de alta. ''Descoperirea noastră oferă prima dovadă, care ar putea fi confirmată de către viitoarele misiuni lunare, cum ar fi una din misiunile propuse de NASA de a trimite o sondă fară pilot pe Luna'' explica autorul studiului Ryosuke Nakamura, omul de ştiinţă de la Institutul Naţional de Studii în Ştiinţă şi Tehnologie din Japonia. '' Planetele din jurul Pământului au avut, probabil, un impact similar în aceaşi perioadă. Acesta a putut avea un efect foarte mare asupra formării crustei Pământului şi începerea vieţii pe planetă'', mai spune acesta.

Studiile anterioare au descoperit câteva fragmente de rocă vulcanică numită şi ''Maria'', care acoperă aproape o treime din partea apropiată Pământului. Acum, oamenii de ştiinţă spun că această coloziune gigant poate explica de ce Luna are două feţe, una dintre ele fiind cea care a dat naştere Oceanului de furtuni. Dimensiunea asteroidului care a lovit Luna, ar fi avut un diametru de 290 de kilometri, şi se crede că a lovit una din suprafeţele Lunii, în urma cu aproximativ 3.9 milioane de ani.

×
Subiecte în articol: stiinta luna crater