x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mituri climatice desfiinţate de cercetători.

Mituri climatice desfiinţate de cercetători.

21 Iun 2011   •   21:00
Mituri climatice desfiinţate de cercetători.

Reimpadurirea regiunilor tropicale nu va duce la reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera, sustin specialistii. Intr-o cercetare realizata cu ajutorul modelarii computerizate, cei doi autori, oamenii de stiinta, Vivek Aurora si Alvaro Montenegro au reali­­zat cinci scenarii de reimpadurire pentru urmatorii 50 de ani. Analizand cele cinci modele si examinand efectele reimpaduririi asupra solului, a apei si a aerului, specialistii au concluzionat ca, desi padurile reprezinta o sursa de dioxid de carbon, proiectele de reimpadurire nu vor avea decat un impact foarte limi­tat asupra schimbarilor climatice.

Potrivit studiului publicat in revista de specialitate Nature Geoscience, daca temperatura la suprafata pamantului creste cu trei grade pana in anul 2100, in raport cu nivelurile preindustriale din 1850 si daca toate terenurile cultivate din lume ar fi reimpadurite, incalzirea globala nu ar fi redusa decat cu 0,45 grade Celsius in perioada 2081-2100. O impadurire a jumatate din suprafata mondiala a terenurilor nu ar antrena decat o reducere a cresterii temperaturii de 0,25 grade Celsius, ceea ce inseamna ca in nici unul dintre cazuri, solutia (re)impaduririi nu este una eficienta.

Un alt scenariu modelat pe computer arata ca reimpadurirea zonelor tropicale "functioneaza" diferit, in sensul ca ea este de trei ori mai eficienta fata de (re)impadurirea de la latitudini mari si din regiunile tempe­rate.

"Reimpadurirea in sine nu constituie o problema, este pozitiva, dar concluziile noastre arata ca ea nu reprezinta un instrument pentru controlul temperaturilor. Reimpadurirea nu reprezinta un substitut pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera", spun cercetatorii.

×