x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Morminte din lima

Morminte din lima

de Alexandra Zotta    |    06 Sep 2008   •   00:00

Arheologii au descoperit în capitala peruană Lima un sit mortuar intact atribuit culturii Wari,  conţinînd trei mumii, dintre care una beneficiază de atenţia cercetătorilor.



Arheologii au descoperit în capitala peruană Lima un sit mortuar intact atribuit culturii Wari,  conţinînd trei mumii, dintre care una beneficiază de atenţia cercetătorilor.

Mormîntul conţinea rămăşiţele a trei adulţi şi un copil. Este primul sit mortuar descoperit intact în Lima, spun specialiştii. “Am mai descoperit morminte pînă acum, dar toate aveau goluri sau erau deteriorate”, a declarat Isabel Flores, arheologul responsabil de săpăturile de la situl Huaca Pucllana.
OCHI ARTIFICIALI.
Una dintre mumii – aparţinînd unei femei despre care experţii susţin că a murit în jurul anului 700 d. Hr. – prezenta o serie de elemente-surpriză. Orbitele îi erau ocupate de doi ochi artificiali, mari şi strălucitori, dintr-un material albastru, a cărui compoziţie nu este cunoscută încă. Un alt element-surpriză al descoperirii a constat într-o mască ce poartă trăsăturile fizice ale unei femei cu nas acvilin, buze subţiri şi ochi mari cu pupile rotunde şi negre şi irişi albi.

Înainte de a fi ridicată, mumia femeii a fost înfăşurată în hîrtie de mătase. Din experinţa descoperirilor anterioare, arheologii leagă prezenţa măştilor de înmormîntare unor oameni cu funcţii înalte în societatea Wari. Deocamdată, experţii caută să afle mai multe despre mumiile mormîntului, analizînd totodată şi obiectele găsite înăuntru. “Ştim că este vorba despre o femeie, deoarece am găsit ofrande şi obiecte textile asociate cu o ţesătoare”, explică Isabel Flores. Mormintele Wari sînt de obicei identificate după orientarea corpului mortului (mumiile sînt îngropate în poziţie ghemuită, cu genunchii sub bărbie), dar şi după ofrandele şi textilele găsite lîngă cel decedat. Un alt obicei de înmormîntare al culturii precolumbiene constă în sacrificarea copiilor, ritual descoperit şi în mormîntul de la Huaca Pucllana.

Oamenii din anzi

Wari a fost o civilizaţie înflorită în Munţii Anzi, în regiunea statului Peru de astăzi, în perioada 600-1100 d. Hr. Capitala a fost localizată în apropiere de oraşul Ayacucho, dar  Wari călătoreau mult şi erau cunoscuţi pentru reţelele de căi de acces pe care le-au construit în regiune. Limba nativă este cea vorbită astăzi de grupul etnic Aymara, întîlnit în Bolivia, Peru, nordul Chile şi nord-vestul Argentinei în număr de  1,6 milioane de membri. Nu se cunosc prea multe despre structura administrativă a acestei culturi, deoarece nu au lăsat în urmă scrieri sau alte “înregistrări”, dar arhitectura omogenă şi stratificarea socială evidentă sugerează o ierarhie socio-politică complexă.

×
Subiecte în articol: special