x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mouse-ul nemuritor

Mouse-ul nemuritor

de Adela Cristina Teodorescu    |    01 Noi 2008   •   00:00

Arată ca un mouse obişnuit, însă nu se poate spune că e un simplu dispozitiv aşa cum sunt cele des întâlnite. "No click mouse" a fost premiat cu aur în cadrul celei de-a XII-a ediţii INVENTIKA.



Aşa cum spune şi numele său, în urma utilizării acestui mouse nu se mai aude sunetul specific dispozitivului. "Aceasta a fost ideea mea, să nu mai facă clic", spune Bogdan Bunea, cel care a creat prototipul mouse-ului. Dar, aşa cum recunoaşte inventatorul, această caracteristică reprezintă doar un bonus adăugat dispozitivului. Mai importante sunt însă componentele inovative montate, astfel încât durata de viaţă a mouse-ului să devină mult mai mare, ajungând până la zece ani de utilizare.

Observând fenomenul deteriorării rapide a contactelor unui mouse folosit la sala de net a unui prieten, Bogdan a avut ideea construcţiei unui dispozitiv durabil, dar şi silenţios. În urmă cu şase ani, inventatorul a conceput acest sistem fără uzură mecanică a butoanelor. Noutatea acestui dispozitiv constă în transformarea dintr-un produs obişnuit într-unul cu utilizare îndelungată, nemaifiind necesară achiziţionarea altor dispozitive de acest gen din cauza uzurii mecanice. "Practic, durata de viaţă a mouse-ului este dată de garanţia noilor contacte care sunt estimate să reziste la o mie de milioane de acţionări", ne explică Bogdan. Aceste contacte pot fi implementate atât unui mouse clasic, cu bilă, cât şi unuia optic. Astfel, aşa cum spune inventatorul, dacă un mouse nu este supus unor şocuri mecanice, noile sale contacte pot funcţiona fără nici o problemă timp îndelungat. Un alt avantaj al mouse-ului lui Bogdan Bunea constă în costul accesibil – cuprins între 5 şi 9 euro.

Tânărul inventator nu are de gând să se oprească aici. "No click mouse" este, într-adevăr, prima sa invenţie protejată, dar are proiecte în domenii precum conversia de energie şi propulsia mecanică. Vrea să construiască propriul motor cu apă, convins fiind că, deşi au mai existat astfel de încercări, prototipul său va revoluţiona domeniul mecanicii. Inventatorul are însă o serie de nemulţumiri în ceea ce priveşte domeniile cercetării şi inventicii în România deoarece, spune el, nu există susţinere şi promovare suficientă pentru cei care au proiecte inovative. "Organizaţiile se opresc strict la promovare individuală. Nu există consultanţă adecvată pentru inventatori", mărturiseşte Bogdan. El consideră, de asemenea, că inventatorii independenţi, mai ales cei tineri, ar trebui să beneficieze de o deschidere mai mare către cercetare şi să se asocieze pentru a-şi promova cu succes scopurile.

×
Subiecte în articol: inventii