x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA a descoperit urme de lacuri saline pe planeta Marte

NASA a descoperit urme de lacuri saline pe planeta Marte

09 Oct 2019   •   12:20
NASA a descoperit urme de lacuri saline pe planeta Marte
Sursa foto: antena3

Vehiculul Curiosity, administrat de NASA și care cercetează din 2011 planeta Marte, a descoperit o serie de roci bogate în săruri minerale. Acestea ar putea reprezenta dovezi care atestă existenţa unor mici lacuri sărate marţiene, care au trecut succesiv prin cicluri de revărsare şi secare, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience. Sărurile au fost găsite într-o secţiune de roci sedimentare cu înălţimea de 150 de metri, denumită "Sutton Island", pe care Curiosity a analizat-o în 2017.

Pe baza unor crăpături şi fisuri în scoarţa marţiană, observate în situl denumit "Old Soaker", inginerii de la California Institute of Technology (Caltech) ştiau deja că acea zonă trecuse prin perioade succesive de secetă, însă sărurile din Sutton Island sugerează şi faptul că apa a existat acolo în alte perioade, permiţând acumulările de minerale.

"Ne-am dus în craterul Gale, pentru că el conservă acea înregistrare unică a modificărilor de pe Marte. Înţelegerea momentului şi a modului în care clima unei planete a început să evolueze reprezintă o piesă dintr-un alt puzzle: Când şi pentru cât de mult timp a putut Marte să întreţină viaţa microbiană la suprafaţa sa?", se întreabă coordonatorul studiului, William Rapin, cercetător la Caltech. 

Depozitele de săruri minerale reprezintă indicatoare ale nivelului apei, create de fluctuaţiile de climă, pe măsură ce Marte s-a transformat dintr-o planetă umedă, în deşertul îngheţat de acum. Concluzia cercetătorilor de la NASA este un semnal care dă startul unor noi descoperiri viitoare, în contextul în care Curiosity se îndreaptă spre o regiune denumită "unitate purtătoare de sulfat", care s-ar fi format într-un mediu mult mai secetos. Acea zonă contrastează puternic cu regiunea mai joasă cercetată de NASA, unde Curiosity a descoperit dovezi ale unor lacuri persistente cu apă dulce.

Craterul Gale este deosebit de important pentru cercetători întrucât sedimentele purtate de apă şi vânt au umplut fundul acestuia, fiecare strat dezvăluind o eră diferită din istoria "Planetei Roşii" şi deţine informaţii preţioase despre clima dominantă în fiecare epocă.

Ţinând cont de faptul că Pământul şi Marte au avut evoluţii similare în trecut, profesorul Rapin afirmă că Sutton Island ar putea să semene cu lacurile saline din platoul muntos Altiplano din America de Sud.

Rover Curiosity a asolizat în apropiere de Muntele Sharp din Craterul Gale de pe Marte, în august 2012, şi a ajuns la baza acelui munte marţian în 2014. De atunci, vehicul robotizat american a traversat o serie diversă de reliefuri, asupra cărora atât apa, cât şi vânturile şi-au lăsat amprenta.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nasa marte