x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ne îmbrăcăm cu senzori

Ne îmbrăcăm cu senzori

de Mihai Manole    |    03 Apr 2008   •   00:00

Hainele pe care le vom purta în viitor vor avea încorporate în textura lor senzori care să ne monitori­zeze temperatura, pulsul, să ne analizeze transpiraţia şi să ne alerteze medicul dacă apar probleme.

Hainele pe care le vom purta în viitor vor avea încorporate în textura lor senzori care să ne monitori­zeze temperatura, pulsul, să ne analizeze transpiraţia şi să ne alerteze medicul dacă apar probleme.

 

Obişnuiţi cu un telefon în buzunarul drept, altul în cel stâng, mp3 player-ul la piept, memoria flash pe post de breloc şi poate cu vreun bluetooth în ureche, putem spune că am ajuns să ne îmbrăcăm într-un rând de haine şi unul de electronice. Se pare însă că, în curând, şi hainele se vor integra în familia electroni­celor, vor fi prevăzute cu tot felul de senzori care să ne monitorizeze pulsul, temperatura şi să ne ana­lizeze transpiraţia. Proiectul european BIOTEX are ca subiect de cercetare tocmai acest domeniu. Materialul textil va avea încorporată o reţea de senzori care monitorizează semnele vitale ale purtătorului, haina fiind programată să îl alerteze atât pe el, dar şi pe doctorul său în cazul în care apar indicii ale vreunei probleme. Particularitatea acestui proiect este aceea că foloseşte tehnici care permit efectuarea de măsurători chimice folosindu-se de transpiraţie sau sânge, pe lângă cele fiziologice de tipul temperaturii corpului sau electrocardiogramei.


HAINE CALDE. Dacă pentru vestimentaţia “medicală” mai avem ceva de aşteptat, ne putem măcar… încălzi cu ideea că avem posibilitatea să optăm pentru haine în care sigur nu ne va fi frig. Compania germană WarmX şi-a prezentat în cadrul unei expoziţii internaţionale modelele de haine care au integrate fibre argintate alimentate de o mică baterie, permiţând articolelor vestimentare să se încălzească în timp ce sunt purtate.


“Pe termen lung, monitori­zarea cu ajutorul textilelor deştepte va îmbu­nătăţi tratarea disfuncţii-lor metabolice”.

Jean Luprano, Centrul Elveţian pentru Electronice şi Microtehnologie

×
Subiecte în articol: zoom it