x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Notiţele scrise de mână se reţin mai bine decât cele pe laptop (STUDIU)

Notiţele scrise de mână se reţin mai bine decât cele pe laptop (STUDIU)

de Agerpres    |    29 Apr 2014   •   18:42
Notiţele scrise de mână se reţin mai bine decât cele pe laptop (STUDIU)

Stiloul este mai eficient decât calculatorul când este vorba de memorarea notiţelor, arată un studiu menţionat de 24heures.ch. Cercetătorii consideră că elevii şi studenţii scriu mai repede pe laptop, dar mai puţin inteligent.

Calculatoarele şi tabletele câştigă tot mai mult loc în panoplia mijloacelor cu care îşi iau notiţe studenţii, fie acasă, fie în amfiteatre. Totuşi, deşi aceste instrumente sunt deosebit de practice, nu ar fi în beneficiul utilizatorilor, arată studiul apărut în Psycholgical Science, care subliniază în acelaşi timp faptul că notiţele scrise de mână sunt mai bine reţinute.

Potrivit autorilor studiului, cercetători la Universitatea americană Princeton, noile tehnologii au un dezavantaj major: ele îi fac pe elevi şi studenţi să fie neatenţi, aceştia navigând adesea pe diferite reţele de socializare, mai degrabă decât să asculte cursurile, sau jucând jocuri ca să treacă timpul mai repede.

Notiţele scrise la calculator, metodă mai rapidă decât scrisul de mână, nu facilitează o bună înţelegere a cursurilor. În schimb, scrisul de mână al notiţelor permite trierea lor mentală şi, prin urmare, păstrarea mai bună a informaţiilor importante.

Cercetătorii au testat trei grupuri de studenţi, iar rezultatele au arătat clar că cei care scriau de mână fuseseră mai atenţi şi puteau răspunde mai precis la întrebări despre curs decât cei care luaseră notiţe pe laptop. Notiţele celor din urmă erau mai bine construite şi mai lungi, însă studenţii au reţinut mai puţine informaţii.

Cercetătorul Daniel Oppenheimer consideră că un student scrie mai repede pe laptop, însă mai puţin inteligent. "Cine scrie cu viteza luminii redă ceea ce aude, fără să fie cu adevărat atent la ceea ce se spune", arată el.

×
Subiecte în articol: laptop cursuri notite studiu