x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Nu trimiţi un sms... mă stresez atât de des!

Nu trimiţi un sms... mă stresez atât de des!

de Marina Constantinoiu    |    12 Ian 2012   •   21:00
Nu trimiţi un sms...  mă stresez atât de des!

'No new message to display.' Adica n-ati primit niciun mesaj. Nu v-a transmis nimeni nimic. Nu e nimic de afisat. Utilizatori de smartphone-uri, recunoasteti! Nu-i asa ca nu va plac situatiile astea?
Iata ca un nou studiu vine sa dea si explicatia. Utilizatorii de smartpho­ne-uri sunt atat de 'dependenti', incat se simt respinsi si anxiosi cand nu primesc mesaje, relateaza 7sur7.be.

Daca un telefon mobil care suna fara incetare poate provoca stres si ener­vare, iata ca si 'tacerea' lui e pe­ri­culoasa. Unii utilizatori sunt atat de ingrijorati ca nu primesc nimic, in­cat afirma ca simt si 'vibratii-fanto­ma', ca si cand telefonul ar fi primit un mesaj. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Worcester, acest lucru ar putea avea un efect nefast asupra sanatatii mintale.
Psihologii cred cu tarie ca utilizatorii acestor gadgeturi devin complet obsedati de obiectul cu pricina si bulversati cand 'sunt uitati de lume'.

Autorul studiului, Richard Bal­ding, a declarat pentru cotidia­nul Daily Mail ca din ce in ce mai multe persoane detin un smartphone in ziua de azi. 'Efectele pe care le au asupra vietii lor si timpul pe care ei il petrec butonandu-le sau plimban­du-si degetele pe ecranele lor tactile este, cu toata sinceritatea, destul de ingrijorator', spune el.
Studiul a mai stabilit si ca 37% dintre adulti sunt dependenti de telefonul lor mobil. La adolescenti, aceasta dependenta ajunge la 60%. In plus, nici cu dependenta de Internet nu e de glumit. Dependenta de Internet poate avea consecinte la fel de grave ca si dependenta de anumite droguri sau bauturi alcoolice.

Conform oamenilor de stiinta, rezultatele sunt aceleasi: in afara unei schimbari de comportament la persoanele dependente, se mai pot cons­tata probleme neurologice.

Cercetatorii au ajuns la aceasta constatare dupa ce au comparat imaginea scanata a creierului unor tineri impatimiti de Internet cu a altora, mai putin pasionati de Web.
La analiza s-a observat la impatimitii de Net o deteriorare a zonei cerebrale responsabile de prelucrarea emo­tiilor, a atentiei si a luarii de decizii.

×