x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O catastrofa climatica devine iminenta!

O catastrofa climatica devine iminenta!

19 Sep 2018   •   14:02
O catastrofa climatica devine iminenta!

Topirea ghetarilor si emisiile de carbon generate de acest proces au redus bugetul emisiilor de bioxid de carbon pana aproape de zero. In aceste conditii, creste considerabil riscul unei catastrofe climatice din cauza depasirii volumului permis  de gaze cu efect de sera.

 

Este concluzia unui grup de oameni de stiinta din Germania, Franta, Austria, Elvetia si Marea Britanie. Studiul lor de cercetare a fost publicat in revista Nature Geoscience. 

Bugetul emsiilor de bioxid de carbon reprezinta volumul permis de emisii pe o perioada data si care nu ameninta sa depaseasca nivelul incalzirii globale. 

Conform Acordului de la Paris din 2015, pentru prevenirea unor schimbari catastrofale ale climei, cresterea temperaturii globale medii nu trebuie sa treaca de 1,5 grade Celsius. In acest scop, bugetul emisiilor trebuie sa ramane in limita a 550 gigatone de CO2. 

Oamenii de stiinta au analizat influenta emisiilor de bioxid de carbon si metan determinate de topirea gheturilor vesnice si au constatat ca temperatura medie ar putea urca cu 2 grade chiar. 

Merita mentionat ca, in 10 septembrie, cercetatorii au tras alt semal de alarta, dupa ce au constatat o incalzire critica in Arctica, unde temperatura medie anuala a aerului a trectu de valoarea normala cu 3,23 de grade. Ceea ce ar putea antrena o grabire a procesului de topire a ghetarilor. 

×