x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O lume tăcută, tăcută, tăcută...

O lume tăcută, tăcută, tăcută...

de Anca Aldea    |    17 Iul 2010   •   00:00
O lume tăcută, tăcută, tăcută...
Sursa foto: /Reuters

Ce este o mumie? Care sunt "ingredientele" secrete ale mumificării? Care sunt credinţele diferitelor popoare legate de conservarea cadavrelor? Cum ajută ştiinţa modernă la studierea mumiilor? Unde se pot descoperi mumiile? Întrebările pot fi fără sfârşit. Le pot pune şi cei mici, şi cei mari. Răspunsurile le aflăm nu numai de la cursurile de specialitate sau de pe internet, ci şi la cea mai mare expoziţie mondială de mumii, care se află în plină desfăşurare la Centrul de Ştiinţe din California.

Publicul este invitat să privească această colecţie, care include una dintre cele mai vechi mumii des­co­pe­rite până acum, aparţinând unui copil care a trăit în Peru-ul de astăzi, în urmă cu aproximativ 6.500 de ani. Mumia, care se află într-o stare remarcabilă de con­se­rvare, aparţine unui bebeluş care suferea de deficienţă de creştere şi de lipsa vitaminei D. O altă piesă cen­trală constă în "ansamblul" Orlovits - descoperită în 1994. Familia Orlovits a trăit în secolul al XVIII-lea pe te­ritoriul Ungariei de astăzi. Michael şi Veronica O­r­lovits şi fiul lor, Johannes, au fost găsiţi perfect mumificaţi într-o criptă dintr-o biserică izolată din localitatea ungară Vac. Conservarea a fost grăbită de aerul uscat şi rece şi uleiul de pin folosit la manufacturarea sicrielor celor trei. Din expoziţia californiană nu lipseşte trupul conservat al baronului Von Holtz, un nobil german care a trăit în secolul al XVII-lea şi al cărui cadavru mumificat a fost descoperit în cripta unui castel construit în urmă cu aproximativ 700 de ani.

Din colecţia unicat sunt nelipsite mumiile unor animale egiptene, care erau îngropate alături de stăpânii lor pentru a le ţine de urât şi după moarte. Atent îmbălsămate, pisicile egiptene expuse în California amintesc de ritualurile mumificării cu ajutorul sării şi al diferitelor răşini.

Mare parte din mumiile expuse în Statele Unite provin din muzee de pe teritoriul Germaniei. În 2004, un grup de oameni de ştiinţă germani a descoperit într-un depozit subteran 20 de mumii de oameni şi câteva artefacte preţioase. Erau moştenitorii pictorului polonezo-austriac Gabriel von Max (1840-1915). Cadavrele conservate fuseseră cumpărate de un muzeu şi apoi rătăcite într-unul dintre depozitele subterane... până în urmă cu şase ani. Nici până în zilele noastre, misterul care se ascunde în spatele acestor mumii nu a fost elucidat.

Oamenii de ştiinţă fac zi şi noapte muncă de detectivi pentru a scoate la lumină secretele acestor morţi. Mumiile reprezintă o fereastră spre trecut pe care nu ar trebui să o ignorăm.

×
Subiecte în articol: zoom