x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O vizită, o frunză

O vizită, o frunză

de Anca Aldea    |    27 Sep 2007   •   00:00
O vizită, o frunză

ECO
8 milioane de kilometri pătraţi - aceasta este suprafaţa pădurii amazoniene.O arie de 14 ori mai mare decăt Franţa. Amazonia riscă să dispară.

8 milioane de kilometri pătraţi - aceasta este suprafaţa pădurii amazoniene.O arie de 14 ori mai mare decăt Franţa. Amazonia riscă să dispară.

Salvaţi pădurea amazoniană dănd clickuri pe internet. Este un joc. Un user işi face cont pe site-ul www.clicksospadurea.com şi intră astfel in posesia unei frunze. Virtuale. Prima frunză a pădurii sale. Virtuale. Frunzele se inmulţesc pe măsură ce contul respectiv este accesat de tot mai multă lume. O accesare egal o frunză. Iniţiativa este lăudabilă, de vreme ce creatorii jocului - site-ul Prizee.com - intenţionează ca, la fiecare 100 de milioane de accesări, să doneze organizaţiei ecologiste Aquaverde 10.000 de euro pentru salvarea pădurii amazoniene. Alarmaţi de distrugerea unei suprafeţe de aproximativ 20% din totalul de 8 milioane de kilometri pătraţi pe care se intinde pădurea tropicală a Amazonului, ecologiştii s-au aliat cu iscusiţii creatori de jocuri de la Prizee pentru a-i atrage pe oameni intr-o cursă simplă de salvare a Planetei. Din cauza schimbărilor climatice tot mai multe zone verzi de pe Planetă sunt ameninţate cu dispariţia. Tot mai multe rapoarte alarmante sunt date publicităţii in ultima vreme. Oamenii de ştiinţă incearcă să salveze prin mijloace proprii natura inconjurătoare, făcănd cu greu faţă provocărilor de tot felul.

COPACII, SURSĂ DE OXIGEN. Ecologiştii de la Aquaverde au anunţat că din banii strănşi de la Prizee vor cumpăra puieţi pentru reimpădurirea regiunii forestiere a Amazonului. Activiştii mediului vor să salveze astfel şi cele 2,5 milioane de specii de insecte, 40.000 de specii de plante, peste 3.000 de specii de peşti şi cel puţin 2.000 de specii de păsări şi mamifere etc. care şi-au găsit de-a lungul vremii adăpostul in Amazonia. Numai in pădurea amazoniană din Brazilia trăiesc 128.843 de specii de nervetebrate. In plus, una din cinci păsări din lume se regăseşte in pădurea tropicală sud-americană şi pe un kilometru pătrat de pămănt se pot afla peste 90.000 de tone de plante vii.

Defrişările

In ultimii 30 de ani, autorităţile braziliene au inchis incontinuu ochii in faţa defrişărilor. Peste 700.000 de kilometri pătraţi de junglă au fost pur şi simplu rase de pe faţa Pămăntului. Producătorii de lemn taie fără milă, doar-doar şi-or umple buzunarele. Taie şi agricultorii, dar şi crescătorii de vite. Deşi e ilegal. Cel mai afectat oraş brazilian este Sao Francisco do Para, o localitate cu 14.000 de locuitori, dintre care 62% trăiesc sub nivelul sărăciei, după ce diverse companii au retezat 96% din jungla din imprejurimi. In oraşul Primavera, unde defrişarea a atins deja 95%, aproape jumătate dintre locuitori trăiesc de pe-o zi pe alta cu mai puţin de un pe zi.

Statistici

  • din cauza defrişărilor masive, 60% din cele 386 de cazuri de omucideri inregistrate in Brazilia intre 1997 şi 2006 au fost comise in pădurile amazoniene.
  • intre 2003 şi 2006 au fost inregistrate 1.012 cazuri de sclavie, 85% dintre acestea in zonele din apropiera pădurilor amazoniene.
×
Subiecte în articol: zoom