x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oamenii de știință au aflat greutatea Căii Lactee

Oamenii de știință au aflat greutatea Căii Lactee

13 Dec 2019   •   14:04
Oamenii de știință au aflat greutatea Căii Lactee

Conform unei noi măsurători, galaxia în care se află sistemul nostru solar, Calea Lactee, are masa de 890 de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui, informează Live Science.
Masa de 890 miliarde de sori înseamnă 1,8 tredecilioane de kilograme,  echivalente cu aproximativ 6 miliarde de miliarde de miliarde de elefanţi, 296 de cvadrilioane de mase terestre sau de 135 de ori masa găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre. Un tredecilion desemnează un număr format din cifra 1 urmată de 42 de zerouri.
Măsurarea masei Căii Lactee este un procedeu destul de complicat pentru că ne aflăm în interiorul galaxiei. Determinarea greutăţii unui obiect cosmic de această mărime se face prin urmărirea orbitelor stelelor din galaxie pentru că mişcarea lor dezvăluie cât de mult sunt influenţate de gravitaţie. Dacă orice astronom amator, cu un telescop suficient de performant, poate observa galaxia vecină, Andromeda, în toată splendoarea sa, cea mai mare parte a Căii Lactee este ascunsă pentru noi.
Stelele din apropierea noastră şi norii galactici de gaze şi praf ne blochează perspectiva asupra stelelor mai îndepărtate din Calea Lactee, motiv pentru care oamenii de ştiinţă folosesc metode tehnologice şi statistice sofisticate pentru a înţelege mişcarea galaxiei şi modul în care aceasta este vizibilă din exterior.
Noul studiu care a determinat masa Căii Lactee se bazează pe două importante compilaţii de date. Informaţiile au dezvăluit modul în care gazele, stelele şi alte materiale cosmice se deplasează în diferite părţi ale galaxiei. Oamenii de ştiinţă folosesc aceste informaţii pentru a obţine o curbă de rotaţie care îi dezvăluie greutatea.
"Discul galaxiei noastre nu se roteşte uniform", conform lui Fabio Iocco, astrofizician la Colegiul Imperial din Londra şi co-autor al acestui studiu. "Obiecte aflate la distanţe diferite faţă de centrul galaxiei, orbitează centrul galaxiei cu viteze diferite".

Această "forţă de rotaţie", a explicat Iocco pentru Live Science, trebuie să fie în echilibru faţă de forţa gravitaţională a galaxiei în fiecare punct al discului galactic. Dacă lucrurile nu ar sta aşa, galaxia s-ar dezintegra iar stelele şi nebuloasele sale s-ar împrăştia în golul spaţiului intergalactic. "Dacă aplici aceste informaţii pentru obiectele aflate la diferite distanţe faţă de centrul galactic, poţi obţine o estimare a masei lor. Astfel poţi să-ţi faci o idee nu doar cu privire la masa totală a galaxiei ci şi la modul în care această masă este distribuită" în câmpul galactic.

Calea Lactee este alcătuită din stele, nori de gaze şi alte structuri şi obiecte cosmice vizibile, formate din materie barionică. La fel ca majoritatea galaxiilor, cea mai mare parte a masei galaxiei noastre se află în haloul nevăzut de materie întunecată din jurul său, halou care exercită o influenţă gravitaţională puternică, fără a forma obiecte astronomice care să poată fi observate direct. În acest caz, cercetătorii au aflat că masa materiei întunecate este egală cu aproximativ 830 de miliarde de mase solare - sau aproximativ 93% din masa totală a Căii Lactee.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: calea lactee