x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Obama nanoart

Obama nanoart

de Alexandra Zotta    |    13 Dec 2008   •   00:00

Cu ocazia alegerilor prezidenţiale, cercetătorii americani au făcut legătura între nanotehnologie şi politică.



Majoritatea românilor au fost la curent cu alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi îl recunosc pe preşedintele ales, Barack Obama. Chipul său a apărut pe posturile de televiziune, pe afişele electorale şi pe primele pagini ale ziarelor. Nu ştim dimensiunile celei mai mari fotografii a lui Obama, însă le ştim pe cele mai mici portrete ale sale. Realizate de John Hart, profesor de inginerie la Universitatea din Michigan, aceste portrete au o lungime de doar... jumătate de milimetru.

PROCEDEU. Fiecare portret este alcătuit din aproximativ 150 de milioane de nanotuburi de carbon, aşezate în picioare după modelul unui poster care îl reprezintă pe Obama în culorile roşu, alb şi albastru, relatează Live Science. Imaginea a fost transformată într-un desen în linii, care a fost ulterior micşorat şi imprimat pe sticlă cu ajutorul unui laser. Prin această mască de sticlă omul de ştiinţă a realizat, cu ajutorul luminii ultraviolete, o machetă pe o foiţă de silicon. La finalul procesului, printr-o reacţie chimică la temperaturi înalte, cercetătorii conduşi de John Hart au creat nanotuburile direct în machetă şi au fotografiat, cu ajutorul microscopului, cele mai mici portrete ale preşedintelui democrat.

PROMOVARE. John Hart a profitat de momentul alegerilor prezidenţiale de anul acesta pentru a aduce nanotehnologia şi ştiinţa în general în atenţia publicului larg. "Astfel de realizări reprezintă o modalitate excelentă de a face cunoscut unei audienţe mari conceptul de nanotehnologie. Şi a fost, de asemenea, distractiv", a declarat profesorul de la Universitatea din Michigan.

Fiecare miniportret este alcătuit din aproximativ 150 de milioane de nanotuburi de carbon; aproximativ atâţia americani au votat la alegerile prezidenţiale din 2008. Un nanotub de carbon este un cilindru gol cu o lăţime care măsoară a 50.000-a parte dintr-un fir de păr uman şi cu o rezistenţă mai mare decât a oţelului.

×
Subiecte în articol: bilet la muzeu