x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ochiul bionic wireless. Ultima invenţie a cercetătorilor de la Stanford

Ochiul bionic wireless. Ultima invenţie a cercetătorilor de la Stanford

14 Mai 2012   •   16:25
Ochiul bionic wireless. Ultima invenţie a cercetătorilor de la Stanford

Un implant retinal sau un ochi bionic care se alimenteaza cu lumina a fost dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Stanford, din California, informeaza BBC, citand revista stiintifica Nature Photonics.

Implanturile actuale sunt alimentate cu baterii. Noul "ochi bionic" este alimentat de o pereche de ochelari care focalizeaza razele infrarosii catre implantul retinal. Implanturile retinale stimuleaza nervii din spatele ochiului, ajutand unii pacienti sa-si recapete vederea. Anul acesta, astfel de implanturi au facut ca doi pacienti complet orbi sa-si recapete partial vederea.

Totusi, implanturile disponibile in prezent necesita o baterie, care este montata in spatele urechii si un cablu care sa faca legatura dintre baterie si implant. "Ochiul bionic dezvoltat la Stanford elimina nevoia de baterii si cabluri.

Implantul retinal functioneaza asemenea unor panouri solare. Ochelarii sunt dotati cu o camera care inregistreaza ceea ce se intampla in imediata apropiere, trimitand apoi imaginile cu raze infrarosii catre implant. Impulsul electric creat este transmis apoi catre nervi. Razele infrarosii sunt necesare, pentru ca lumina naturala ar trebui sa fie de 1.000 de ori mai puternica pentru a alimenta implanturile.

"Pentru ca implantul fotovoltaic este subtire si nu are nevoie de cabluri, procedura chirurgicala de montare este mult mai simpla. Astfel de implanturi permit recapatarea partiala a vederii in cazul pacientilor care sufera de maladii degenerative ale retinei", spun cercetatorii.

Implantul nu a fost inca testat pe oameni, insa a functionat la soarecii de laborator.

×
Subiecte în articol: ochi bionic implant retinal