x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Omenirea cântăreşte aproape 300 de milioane de tone

Omenirea cântăreşte aproape 300 de milioane de tone

de Anca Aldea    |    27 Iul 2012   •   21:00
Omenirea cântăreşte aproape 300 de milioane de tone

Mai multi cercetatori britanici sunt de parere ca, in ceea ce priveste suprapopularea planetei, masurile demografice nu sunt suficiente pentru un control mondial. Una dintre cele mai mari provocari consta in faptul ca cei peste sapte miliarde de locuitori ai Pamantului au, in total, o masa corporala uriasa, ceea ce reprezinta cel mai bun indicator al starii de sanatate a omenirii.

Cunoscand acest indicator, aflam implicit care sunt nevoile umanitatii in materie de energie si alimentatie in viitor, sustin cercetatorii. Potrivit unui studiu publicat in revista BMC Public Health si citat de site-ul francez L’Actualité.com, in 2005, oamenii de pe Terra cantareau in total.... aproximativ 287 de milioane de tone!

Sarah Catherine Warpole, conducatoarea studiului, a calculat, impreuna cu echipa sa – pe baza unor statistici oferite de Natiunile Unite, masa corporala aferenta Americii de Nord si Asiei. In primul caz, nord-americanii, care reprezinta 6% din populatia totala a lumii, cantaresc 34% din biomasa totala, principala cauza fiind numarul tot mai mare de persoane obeze. In al doilea caz, in Asia, unde traiesc 61% din locuitorii planetei, masa corporala reprezinta 13% din valoarea totala de circa 287 de milioane de tone.
Daca intreaga populatie a planetei ar avea indicele corporal mai mare de 25, atunci masa totala a omenirii ar fi cu 58 de milioane de tone mai mare fata de evaluarea aferenta anului 2005, scrie site-ul L’Actualité.com.

Ce se va intampla in anii 2050 si 2100 daca statisticile Natiunilor Unite se vor adeveri si populatia Terrei va ajunge la 9,3 miliarde de locuitori si, respectiv, 10,1 miliarde de oameni? Daca luam in calcul cativa factori – de exemplu numarul tot mai mare de supraponderali si obezi, vom descoperi ca nevoile alimentare ale populatiei globului vor creste si ele si vor ajunge la niste cote greu de imaginat in prezent, insista cercetatorii. Masa corporala, care se calculeaza in functie de inaltime si greutate, arata starea de sanatate in care se afla corpul tau.

In cazul in care aceasta valoare este mai mica de 18,5, atunci vorbim despre persoane subponderale. Daca valoarea depaseste 25, persoana respectiva este supraponderala, iar o valoare mai mare de 30 reprezinta o persoana obeza. Obezitatea se imparte in trei clase mari, cea mai periculoasa dintre acestea fiind obezitate acuta. Indicele de masa corporala (IMC sau BMI) nu se calculeaza la fel in cazul persoanelor de pana la 18 ani. Un IMC mai mare sau mai mic fata de valorile considerate normale (18,5-25) este asociat cu diferite riscuri si chiar pericole legate de starea de sanatate.

×