x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Omul chiar a păşit pe Lună! Vezi dovezile publicate de NASA

Omul chiar a păşit pe Lună! Vezi dovezile publicate de NASA

07 Sep 2011   •   09:33
Omul chiar a păşit pe Lună! Vezi dovezile publicate de NASA

NASA a publicat un set de imagini foarte clare ale urmelor si obiectelor ramase pe Luna dupa celebrele misiuni Apollo din perioada 1969 - 1972. Fotografiile, realizate cu ajutorul sondei americane de explorare spatiala Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ii contrazic pe adeptii teoriei conspiratiei care sustin ca aselenizarile nu sunt decat o mistificare realizata pe un costisitor platou de filmare de catre NASA, scrie BBC.

Cercetatorii au aratat locurile unde au aterizat navetele Apollo 12, 14 si 17 si urmele lasate de astronautii care in urma cu 40 de ani au explorat suprafata Lunii.

LRO, care orbiteaza Luna la o distanta de aproximativ 50 de kilometri, a fost mutat la doar 20 de kilometri de suprafata, astfel fiind capabil sa prezinte urmele asenelenizarilor. Vehiculul a stat in aceasta pozitie vreme de patru saptamani, permitand Lunii sa faca o rotatie completa.

Comandantul misiunii Apollo 17, Eugene Cernan, a declarat ca aceste fotografii il ajuta sa se intoarca in timp "de aceasta data cu un strop de nostalgie dar si de dezamagire. Nostalgie pentru ca acele zile speciale au ramas adanc intiparite in amintirile mele si dezamagire pentru ca nu cred ca voi mai vedea un om pe Luna in perioada care mi-a mai ramas de trait".

Desi au trecut aproape 40 de ani de la ultima prezenta umana pe Luna, specialistii NASA estimeaza ca urmele pasilor si toate instrumentele lasate in urma vor disparea in 10-100 de milioane de ani. Rocile lunare de la suprafata se erodeaza cu un milimetru la un milion de ani.

×