x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Opere reconstruite

Opere reconstruite

de Jurnalul National    |    27 Mar 2008   •   00:00

Cu ajutorul unor avansate tehnici computerizate de copiere prin laser, Franţa va reuşi să arate lumii întregi artă realizată încă de acum 1.500 de ani, care însă nu a putut fi accesibilă ochilor oa­me­nilor de rând

Cu ajutorul unor avansate tehnici computerizate de copiere prin laser, Franţa va reuşi să arate lumii întregi artă realizată încă de acum 1.500 de ani, care însă nu a putut fi accesibilă ochilor oa­me­nilor de rând, rela­tea­ză AFP. Expoziţia va avea loc într-un mu­zeu de lângă Poitiers, în vestul Franţei, iar piesa de bază va fi o friză veche de 1.500 de ani, săpată în calcar. Lungă de peste 18 metri, friza înfăţişează fi­guri de bizoni, cai, pisici, capre şi chiar siluete erotice feminine. Des­co­perirea operei de artă arhaice, nu­mi­tă Roc-aux-Sorciers (piatra vrăji­toa­relor), s-a produs în 4950, însă nu a fost prezentată niciodată pulicului larg, pentru a păstra arta preistorică.

 

Amulete surprinzătoare

Arheologii de la Institutul de Preistorie şi Istorie Timpurie al Universităţii din Viena au descoperit, în mormântul unui copil roman, o amuletă inscripţio­na­tă cu o rugăciune evreiască, info­r­mea­ză Science Daily. Mormântul a fost descoperit în oraşul austriac Halbturn şi datează din secolul al III-lea d.Hr. Descoperirea măreşte istoria evreilor din Austria cu cel puţin şase secole, prima dovadă de existenţă a evre­ilor pe aceste teritorii datând din se­colul al IX-lea, în provincia romană Panonia.

 

Noi teorii asupra dinozaurilor

O erupţie vulcanică este unul dintre cei mai importanţi suspecţi în cazul extincţiei dinozaurilor, relatează New Scientist. Cele mai mari erupţii vulca­nice pot elibera milioane de kilometri cubi de lavă şi toate gazele rămân blocate în ea. Una dintre principalele teorii pri­vind exticţia în masă este aceea că o astfel de erupţie a emis sulf şi clor în atmosferă, omorând orice fiinţă vie din jur. Totuşi, geologii nu sunt foarte si­guri că un astfel de eveniment poate elibera atâtea gaze în atmosferă, încât să producă schimbări majore de climat, ducând astfel la extincţia în masă.

 

Oraşe miceniene

Arheologii au descoperit un oraş-port foarte bine păstrat, ce aparţine civilizaţiei miceniene, care stă la baza multor legende greceşti, informează LiveScience. Deşi construit acum mai bine de 3.500 de ani, sute de ziduri ale oraşului se află în stare foarte bună. “Este o desco­perire remarcabilă. Foar­te rar descoperi un întreg oraş construit în ultima perioadă a erei bronzului, care să fie atât de bine conservat”, a declarat cel care a desco­pe­rit situl, Daniel Pullen, arheolog la Florida State University. Cercetătorii presupun că oraşul a fost construit tot o dată şi constituia un punct naval sau militar.

 

Fratele Orrorin tugenensis

Un os vechi de aproape şase mi­lioane de ani poate oferi oamenilor de ştiinţă cele mai bune indicii asupra mersului primilor oameni, informează Associated Press, preluat de Yahoo News. Osul, descoperit în Kenia, aparţine unuia dintre primii hominizi – Orrorin tugenensis şi confirmă faptul că şoldul şi partea superioară a piciorului erau adaptate mersului vertical. Antropologii speculează că se deplasa pe două picioare, însă nu ştiu unde să îl plaseze pe scara evoluţiei.

 

Chipuri antice

O echipă de specialişti germani, condusă de Maja d’Hollosy, lucrează la reconstituirea capetelor a patru locui­tori ai oraşului Vlaardingen, din secolul al XI-lea, relatează AFP. Corpurile ce­lor patru – un bărbat, o femeie, un bă­iat şi o fetiţă – au fost descoperite într-o piaţă din Vlaardingen, iar cer­ce­tările ulterioare au dus la concluzia că au fost în­gro­pate în ju­rul anilor 1000-1050. În prezent este refă­cu­tă figura băiatului, cu vârsta cu­prin­să între 5 şi 10 ani. Când se va în­­cheia în­tregul pro­iect, rezultatele vor fi expuse ­publicului.

×
Subiecte în articol: arheo