x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pământurile otrăvite

Pământurile otrăvite

de Jurnalul National    |    07 Feb 2008   •   00:00

Organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace avertizează că substanţele chimice folosite de agricultorii fi­lipinezi riscă să afecteze sănătatea oamenilor într-o ţară aflată deja în sărăcie şi mizerie.

 

Zeci de ani de agricultură în care fermierii din arhipelagul filipinez au folosit în exces substanţe chimice sintetice pentru îngrăşarea pământului au poluat sursele de apă din apropierea culturilor, avertizează Greenpeace. Organizaţia ecologistă face apel la autorităţile de la Manila să impună o serie de măsuri de reducere a substanţelor atât de dăunătoare solului, apelor, oamenilor şi economiei. Activişii mediului susţin totodată că folosirea acestor substanţe nu a îmbunătăţit solul şi nici nu a mărit productivitatea culturilor. Ba din contră. Aceste substanţe afectează grav mediul înconjurător, degradează fertilitatea solului şi poluează izvoarele de apă, determinând, în consecinţă, o înrăutăţire a sănătăţii omului.

 

APE CONTAMINATE. Potrivit unui raport supervizat de Daniel Ocampo de la Greenpeace Filipine, circa 30% din izvoarele subterane din provinciile Benguet şi Bulacan sunt contaminate cu un nivel alarmant de azotat, mult mai mare decât limita pentru apa potabilă permisă de normele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mai multe studii recente citate de ecologişti arată totodată că cele mai mari nivele de azotaţi se regăsesc în zonele în care există culturi de ardei graşi din regiunea Manguang. Potrivit cercetătorilor, fertilizatorii pe bază de azotaţi se află la baza mai multor fenomene, între care mareele roşii.

În perioada 1995-1999, oamenii de ştiinţă au descoperit diferite reziduuri de pesticide în apele de adâncime din regiunea agricolă Ilocos Norte, în concentraţii net superioare celor permise de Uniunea Europeană. Recent, experţii de la Universitatea de Stat din Benguet au identificat mai multe tipuri de reziduuri de pesticide în soluri şi în culturile de legume. “Expunerea la pesticide cauzează probleme de sănătate, provocând efecte acute toxice”, susţin ecologiştii.

 

ALTERNATIVE. În timp ce Autoritatea Naţională pentru Dezvoltare şi Economiei (NEDA) susţine că aproximativ 37% din apele poluate din Filipine provin din agricultură, în care sunt incluse deşeurile animalelor, fertilizatorii şi reziduurile cu pesticide, guvernul filipinez nu a făcut nici un efort pentru reducerea substanţelor agrochimice. Din 1960 până în 2005, culturile pe bază de agrochimicale s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, dar plantaţiile de orez şi porumb nu au înregistrat o creştere semnificativă a producţiei. În perioada 1977-1987, când unii fermieri filipinezi au folosit pesticide, producţia de orez a crescut cu doar 30%. În ambele cazuri însă – agrochimice şi pesticide – s-a înregistrat un alarmant nivel de degradare a solului. “Există alternative mai puţin costisitoare la practicarea agriculturii pe bază de chimicale: fermierii fertilizează şi protejează solul prin tehnici organice şi de durată, care sunt benefice naturii şi nu o compromit”, explică specialistul Daniel Oscampo. Se poate, dar nu există interes, susţine activistul Greenpeace, afirmând că responsabilii de la Manila ar trebui să-i încurajeze pe fermieri să se îndrepte spre agricultura ecologică şi durabilă, care “poate produce culturi mai bune fără să distrugă mediul înconjurător şi sănătatea umană”.

 

ECOTURISM ÎN BIHOR

Fundaţia Ecotop din Oradea oferă pasionaţilor de ecoturism o nouă destinaţie montană pentru vara acestui an: Damiş – Ponoraş – Roşia, informează Rompres. Satul Damiş, împrăştiat pe coastele munţilor, este una dintre puţinele aşezări permanente situate în întregime în aria montană, la o altitudine de peste 900 de metri. Neatinsă de poluare, cu drumuri încă neasfaltate, zona invită la drumeţii cu pasul, cu bicicleta, călare sau în trăsuri. Extrem de bogată în specii de floră ocrotite şi în fenomene carstice deosebite, regiunea urmează să fie declarată re­zervaţie naturală.

 

CĂTUŞE PENTRU URŞII POLARI

Un activist Greenpeace a fost reţinut săptămâna trecută la Washington pe motiv că a perturbat liniştea publică manifestând, într-un costum de urs polar, împotriva intenţiei SUA de a amâna publicarea unei liste cu speciile de animale pe cale de dispariţie din cauza schimbărilor climatice. Ecologistul a instalat într-un parc din faţa Departamentului de Interne o barcă din lemn cu vâsle şi a protestat în linişte, înconjurat de mai multe afişe pe care scria: “Bărcile plutesc, urşii nu”, mesajul făcând aluzie la subţierea/topi­rea gheţarilor, singurele cămine ale urşilor polari. Poliţiştii l-au reţinut pe protestatar pe motiv că nu avea auto­rizaţie să demonstreze în acel loc.

 

TAXĂ PENTRU CAMIOANE ŞI RULOTE

Începând din 3 februarie, camioanele de mare tonaj cu un grad ridicat de poluare trebuie să plătească o taxă de 200 de lire sterline (266 de euro) în timpul zilei dacă vor să intre în Londra, informează AFP, citată de Rompres. În categoria plătitorilor intră şi rulotele şi camioanele de peste 12 tone pentru transportul animalelor care nu respectă normele europene.

×
Subiecte în articol: eco