x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pămîntul, sufocat de resturi spaţiale

Pămîntul, sufocat de resturi spaţiale

24 Apr 2008   •   00:00

Conform specialiştilor europeni, Pămîntul se aseamănă cu o pernuţă de ace sau cel puţin aşa îl înfăţişează imaginile generate de computer, publicate săptămîna trecută de oamenii de ştiinţă ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). În urma studiilor care au dus la crearea acestor imagini, specialiştii au ajuns să expună în fotografiile computerizate cel puţin 12.000 de obiecte spaţiale care orbitează împreună cu sateliţii artificiali trimişi de cercetători în afara atmosferei terestre. Majoritatea corpurilor spaţiale, aproximativ 11.500, se află în orbita joasă a Pămîntului, care este cuprinsă între 800 şi 1.500 de kilometri altitudine.

Conform specialiştilor europeni, Pămîntul se aseamănă cu o pernuţă de ace sau cel puţin aşa îl înfăţişează imaginile generate de computer, publicate săptămîna trecută de oamenii de ştiinţă ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). În urma studiilor care au dus la crearea acestor imagini, specialiştii au ajuns să expună în fotografiile computerizate cel puţin 12.000 de obiecte spaţiale care orbitează împreună cu sateliţii artificiali trimişi de cercetători în afara atmosferei terestre. Majoritatea corpurilor spaţiale, aproximativ 11.500, se află în orbita joasă a Pămîntului, care este cuprinsă între 800 şi 1.500 de kilometri altitudine. Acestea orbitează alături de majoritatea sateliţilor comerciali, militari, ştiinţifici şi navigaţionali ai planetei. Alte 1.147 de obiecte – resturi de materie – plutesc în orbita geostaţionară a planetei albastre, la o altitudine de aproape 36.000 de kilometri, acolo unde sînt lansaţi sateliţii din domeniul telecomunicaţiilor. Specialiştii estimează că aceste obiecte însumează o masă care depăşeşte 5.000 de tone.

 

 

Resturile de materie care, conform ima­ginilor, sufocă planeta, provin tot de pe Pămînt, fiind rămăşiţe ale sateliţilor lansaţi, din diferite motive ştiinţifice, de mai bine de jumătate de secol, şi sînt fie sateliţi “decedaţi”, fie resturi ale acestora rămase în urma desprinderii de către corpul principal. Conform oamenilor de ştiinţă, plutirea în derivă a acestor deşeuri pe orbita Pămîntului poate pune în pericol existenţa actualilor sateliţi. Cercetătorii spun că un rest de numai un milimetru poate distruge un satelit şi nici un scut nu ar face faţă contactului cu un obiect avînd un diametru mai mare de 2 centimetri. Cele 12.000 de obiecte au un diametru de cel puţin 10 centimetri şi, potrivit specialiştilor, pot pluti în derivă pe orbita Pămîntului timp de zeci de ani, înainte de a lua foc la intrarea în atmosfera teres­tră. Potrivit cercetătorilor de la Centrul Naţional de Studii Spaţiale din Franţa, cola­borator al ESA, vor fi luate măsuri de curăţare a spaţiului din jurul Pămîntului, punerea în aplicare a acestora fiind împie­dicată deocamdată de probleme precum cerinţele de energie necesară pentru un astfel de efort.

 

 

 

 

 

Vecinii mîncăcioşi

Ultimele studii ale Agenţiei Spaţiale Europene relevă faptul că gaura neagră gigant situată în centrul Căii Lactee se află astăzi într-o stare latentă, însă acum 300 de ani derula un proces intens de hrănire, relatează AFP. Utilizând telescopul orbital XMM-Newton al ESA şi sateliţi cu raze X, astronomii japonezi au descoperit că norii de gaz se luminau şi păleau în lumina razelor X cînd treceau pe lîngă gaura neagră. Fenomenul se datorează pulsului rezidual de raze X rezultat din exploziile produse acum 300 de ani.

 

 


Sute de stele nou-născute

Specialiştii americani au descoperit stele nou-născute într-o “periferie galactică” care nu întrunea aproape deloc condiţiile formării unor noi astfel de corpuri cereşti, informează BBC. Ele se formează la mai mult de 100.000 de ani-lumină distanţă de centrul galaxiei Southern Pinwheel, numită şi M83, şi au fost descoperite cu ajutorul satelitului NASA Galaxy Evolution Explorer şi al unui observator terestru. “Fiecare pixel (n.r. – din imaginile captate de satelit) pe care îl vedem reprezintă, probabil, sute sau mii de stele. Dar noi le vedem ca pe o singură picătură”, a spus specialistul Mark Seibert, de la Observatorul Carnegie din California, Statele Unite.

 

 

 

Sfeclă pe Lună

O echipă de cercetători afiliată Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a prezentat, în cadrul celei mai importante întîlniri anuale a oamenilor de ştiinţă europeni, European Geosciences Union în Viena, un studiu care vizează posibilitatea plantării sfeclei furajere pe Lună, scrie BBC. Deoarece această plantă poate creşte în zone aride şi pietroase, asemeni suprafeţei lunare, oamenii de ştiinţă consideră că această posibilitate poate fi o metodă folositoare de a studia adaptarea vieţii în condiţii selenare. Totuşi ideea este catalogată drept ficţiune de către oficialii ESA.

 

 

 

 

Muzichii Universale

Probabil puţini ştiu că Pămîntul produce un sunet specific, imperceptibil urechii umane, iar originea acestui sunet rămîne încă un mister pentru cercetători. De curînd, seismografele (singurele aparate care pot înregistra murmurul Pămîntului) au înregistrat sunete neobişnuit de puternice în zumzetul continuu, relatează Live Science. Oamenii de ştiinţă speră ca aceste rafale de sunete puternice să dezvălui originea murmurului descoperit cu un deceniu în urmă şi să explice mai bine cum interacţionează apa, pămîntul şi aerul.

 

 

 

Încă doi ani pe orbita lui Saturn

NASA a hotărît prelungirea misiunii internaţionale a navetei spaţiale Cassini-Huygenes pe orbita planetei Saturn cu încă doi ani, relatează BBC. Pe parcursul acestui timp sînt planificate atît noi survolări ale suprafeţei lunilor lui Saturn – şapte pe Enceladus, 26 peTitan – cîte una pe Dione, Rhea şi Helene – cît şi zboruri care să înconjoare planeta pe alte 60 de orbite. “Naveta spaţială se descurcă excepţional, iar echipa este foarte motivată, aşa că sîntem încîntaţi de perspectiva următorilor doi ani”, a spus managerul programului Cassini-Huygenes, Bob Mitchell, de la NASA Jet Propulsion Laboratory.

 

 

Aterizare cu emoţii

Capsula spaţială rusească Soyuz, care o transporta pe Yi So-Yeon – primul astronaut sud-corean, înapoi pe Terra a deviat cu aproape 420 de kilometri spre vest de la ruta stabilită şi a aterizat cu 20 de minute mai tîrziu decît se preconizase iniţial, relatează Reuters, citată de Yahoo News. Din fericire, astronautul corean, împreună cu cei doi membri ai echipajului, au ajuns cu bine acasă. Echipa de medici ajunsă la faţa locului a declarat că starea lor de sănătate este bună.

×
Subiecte în articol: spaţiale spatiul cosmic