x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Parazitul Bob Marley

Parazitul Bob Marley

19 Iul 2012   •   20:55
Parazitul Bob Marley

Legendarul interpret si compozitor jamaican de muzica raggae Bob Marley s-a laturat altor personalitati, precum presedintele American Barack Obama sau regale rock’n’roll-ului Elvis Presley, care au imprumutat numele lor reprezentantilor unor specii din lumea animala. Marley a murit la 11 mai 1981, intr-un spital american din Miami, in varsta de numai 36 de ani, fiind inmormantat intr-un mausoleu din satul natal, Nine Miles.

Respect. Daca presedintele Obama a imprumutat numele sau unei specii de licheni, iar Elvis Presley, unei specii de viespii, in cazul lui Bob Marley, numele sau e purtat de un mic cruscaceu parazit care se hraneste cu sange si care infesteaza pestii din reciful de corali din Marea Caraibelor. Acesta se numeste 'Gnathia marleyi'. Potrivit lui Paul Sikkel, specialist in biologie marina la Universitatea de Stat din Arkansas, el a botezat specia respectiva, ce constituie o adevarata minune a naturii, in memoria lui Bob Marley, ca semn al respectului si admiratiei pe care le poarta legendarului muzician.

Un alt argument al lui Sikkel il reprezinta faptul ca specia respeciva e unica si provine din regiunea caraibeana, la fel ca si Marley. Indivizii tineri din specia 'Gnathia marley' se ascund printre resturile de corali, printre bureti de mare sau alge, de unde lanseaza atacuri-surpriza asupra pestilor, din care, ulterior, mananca, asigurandu-si energia necesara pentru a ajunge la maturitate. Indivizii adulti nu mananca, dar reusesc sa supravietuiasca doua sau trei saptamani pe baza hranei consumate in primele stadii de dezvoltare. Recifurile de corali din regiunea caraibeana sunt vulnerabile la aparitia unor boli, iar Sikkle si echipa sa de specialisti anlizeaza relatia existenta intre sanatatea comunitatilor din recifurile de corali si activitatea indivizilor din grupurile de gnathiide.

Acestea, printre care care se numara si reprezentantii speciei denumite in memoria lui Bob Marley, constituie cei mai obsnuiti paraziti externi prezenti in recifurile de corali.

Capuse marine. Gnathiidele, asemenea reprezentantilor speciei botezate in memoria lui Bob Marley, constituie cei mai des intalniti paraziti externi intalniti in zonele recifurilor de corali. Din punct de vedere ecologic, acestia se aseamana cu tantarii si capusele. Gnathiidele alcatuiesc o familie de crustacee isopode care traiesc la adancimi diferite, in apele aflate in apropierea tarmurilor, dar si pe fundul marii. Indivizii adulti sunt asociati cu buretii de mare si nu se hranesc. Cei tineri, numiti 'larve praniza', sunt ectoparaziti ce se hranesc periodic cu sangele si tesuturile moi ale ele unor specii de pesti elasmobranhi si teleosteni. Familia Gnathiidelor cuprinde 12 genuri. Clasificarea si sistematizarea acestora se bazeaza pe carcteristicile masculilor, femelele si puii nepermitand o identificare precisa. Cele 182 de specii apartin urmatoarelor genuri: Afrignathia, Bathygnathia, Bythognathia, Caecognathia, Elaphognathia, Euneognathia, Gibbagnathia, Monodgnathia, Paragnathia, Tenerognathia, Tanaka,Thaumastognathia.

×