x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "Părintele roboţilor" locuieşte la Beijing

"Părintele roboţilor" locuieşte la Beijing

de Anca Aldea    |    30 Mai 2010   •   00:00
"Părintele roboţilor" locuieşte la Beijing

Avea 11 ani când a construit primul robot, după ce a observat cu atenţie comportamentul animalelor, pentru a imita forţa motrică. Câteva piese culese de la o maşină de spălat mai veche şi nişte sârmă i-au fost de-ajuns. A fost toată viaţa sa un autodidact şi, deşi a visat mereu să devină inginer, soarta nu a ţinut cu el.

A învăţat mereu din propriile-i greşeli, dar şi din observaţiile celorlalţi. Wu Yulu nu este, desigur, un chinez obişnuit. Astăzi locuieşte la Beijing şi, în mare parte a timpului, are grijă de ferma sa. Când e liber însă îşi dă frâu imaginaţiei, făcând ce a ajuns să ştie mai bine: roboţi. Până acum a construit 45 de astfel de maşinării şi fiecare în parte este funcţională - una poate spăla vase, alta poate face masaj, una poate fi înhămată la ricşă, alta poate caligrafia, alta poate prinde şoareci.

Recent, fermierul şi inventatorul Wu Yulu a fost invitat la Shanghai pentru a-şi expune, la Muzeul de Artă de pe Bulevardul Bund, câţiva roboţi, între care amintim de "Povăţuitorul". Acesta este dotat cu o brichetă - pentru a le aprinde ţigările fumătorilor -, dar şi cu un mulaj de plămâni înnegriţi şi bolnavi - pentru a-i oripila pe fumători. Lumea s-a înghesuit să vadă colecţia bărbatului care şi-a atras deja notorietatea de "părintele roboţilor". A primit numai aprecieri pozitive, scrie Shanghai Daily, mai ales că toate materialele folosite pentru construcţia roboţilor provin de la staţiile de reciclare.

×
Subiecte în articol: zoom