x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Parthenonul, ameninţat

Parthenonul, ameninţat

de Jurnalul National    |    17 Apr 2008   •   00:00

Arheologii anunţă că ultimele sculpturi originale care împodobesc Parthenonul sînt ameninţate de poluarea în creştere, informează AFP. Cea mai cunoscută operă arheologică a Greciei, Parthenonul, riscă astăzi să dispară.

Arheologii anunţă că ultimele sculpturi originale care împodobesc Parthenonul sînt ameninţate de poluarea în creştere, informează AFP. Cea mai cunoscută operă arheologică a Greciei, Parthenonul, riscă astăzi să dispară. Tempul dedicat Atenei, zeiţa protectoare a oraşului, a fost construit în secolul al V-lea î.Hr., în locul unei clădiri mai vechi, cunoscută sub numele de Pre-Parthenon şi distrusă în timpul invaziei persane din anul 480 î.Hr. Clădirea actuală a fost grav avariată de o explozie în timpul ocupaţiei musulmane. Pentru a păstra ceea ce a mai rămas din cele 17 plăci sculptate, arheologii au hotărît ca acestea să fie înlocuite cu replici, iar originalele să fie mutate într-un muzeu situat la baza colinei, care se va deschide în septembrie anul acesta. “Mai există 17 plăci sculptate care nu mai pot rezista condiţiilor atmosferice”, a declarat pentru AFP Alexandros Mantis, supraveghetorul sitului Acropolis. Una dintre sculpturile aflate în pericol este faimoasa placă “Annunciation”, cruţată de creştinii timpurii care, în jurul anului 600 d.Hr., au transformat templul într-o biserică. Situl arheologic prezintă doar cîteva dintre operele originale ale Parthenonului, multe dintre acestea fiind înlocuite în ultimii 30 de ani, în timpul lucrărilor de restaurare. Acesta este şi cazul faimoaselor Cariatide – stîlpi de susţinere sub forma unor siluete feminine din Templul Erechtheion. Cariatidele au fost înlocuite în timpul restaurării din 1979. 92 de sculpturi care înfăţişau scene ale războiului troian, lupte dintre zei şi uriaşi, înfruntări dintre oameni şi centauri înfrumuseţau cîndva frizele dorice ale Parthenonului. Astăzi, cele mai multe sînt de nerecunoscut. Ideea de mutare a sculpturilor originale este privită cu scepticism. Unii sînt de părere că sutele de mii de turişti care-şi îndreaptă anual atenţia spre Grecia vor renunţa să mai vadă faimosul edificiu.

 

Vestigii recuperate

Autorităţile spaniole au arestat 20 de persoane suspecte de furtul şi vînzarea a mii de obiecte arheologice, printre care piese romane şi din epoca de piatră. Obiectele descoperite în posesia lor au fost confiscate. Se pare că negustorii de obiecte arheologice obişnuiau să organizeze vînzări online, iar oamenii legii au cercetat 24 de adrese şi s-au folosit de trei furgonete pentru a aduna prada nevîndută încă. Conform declaraţiei autorităţilor, printre rămăşiţele recuperate se numără săbii romane, 12.000 de monede, topoare de piatră şi metal şi peste 10.000 de piese paleontologice.

 

Mini-Stonehenge

Arheologii britanici au descoperit în Greater Manchester, Anglia, “un mini-Stonehenge” vechi de 5.000 de ani. În situl arheologic de la Rochdale au fost descoperite două cercuri – unul construit din pietre rotunjite, iar celălalt marcat de dale păbuşite. Arheologii sînt de părere că pe locul actual al situlului se afla un centru important pentru întreaga comunitate, o zonă în care se marcau anumite evenimente calendaristice în corelaţie cu Luna. “Presupun că situl poate fi descris ca Stonehenge-ul din Rochdale. Se poate să fi fost un loc sacru şi simt că ce am descoperit acum este vîrful aisbergului”, a declarat arheologul Stuart Mendelsohn.

 

Se întoarce acasă

Un craniu roman vechi de 2.000 de ani descoperit în 1996 într-o peşteră din Yorkshire Dales a fost adus înapoi în locul de veci, informează BBC News. Rămăşiţele umane aparţineau unei femei în vîrstă de aproximativ 50 de ani şi au fost descoperite într-o peşteră în care se mai aflau şi alte resturi umane. De aceea specialiştii cred că este vorba despre un mormînt antic. Totuşi, în urma unor studii s-a concluzionat că unele dintre rămăşiţe sînt rezultatul unor sacrificii ceremoniale. Craniul, ţinut pînă de curînd într-un centru de cercetare cu carbon, arată semne de lovituri craniene, ceea ce demonstrează că moartea a rezultat în urma unui sacrificiu forţat. După reaşezarea craniului, peştera a fost sigilată cu pămînt şi pietre pînă la viitoarele cercetări.

 

Sigilii biblice

Cercetătorii de la Universitatea din  Utrecht, Olanda, au făcut noi descoperiri în ceea ce priveşte sigiliul legat de regina biblică Jezebel (Iezebel), soţia regelui Ahab al Israelului, relatează site-ul Christianity.ca. După patru decenii în care sigiliul vechi de 2.900 de ani se află în posesia Autorităţii Israeliene a Antichităţilor, cercetătoarea Marjo Korpel a descoperit că acesta aparţine într-adevăr reginei Jezebel. Pe modelul complicat al sigiliului pot fi identificate literele ebraice “YZBL”.

 

Monede romane

Arheologii egipteni au descoperit în Peninsula Sinai două monede de aur din perioada împăratului roman Valens, primele de acest fel descoperite în Egipt, relatează Reuters, citată de Yahoo News. Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt a declarat că săpăturile de la Mănăstirea Sfînta Caterina din Sinai au scos la iveală monedele imprimate cu chipul împăratului Valens, care a condus Imperiul Roman de Est în perioada 364-378 d.Hr.

 

Altar maiaş în Guatemala

Un altar maiaş datînd din secolele al II-lea-al III-lea î.Hr. a fost descoperit de arheologi pe coasta de est a Guatemalei, informează AFP, citată de Mediafax. Conform conducătorului sitului arheologic, Miguel Orrego Corzo, altarul descoperit măsoară 1,20 de metri lăţime, 1,50 de metri înălţime şi 40 de centimetri adîncime. Pe suprafaţa sa este scuptată în stil olmec (stil al unei civilizaţii precolumbiene) o broască ţestoasă. În centrul sculpturii se află silueta unei persoane cu coafură maiaşă care stă pe un tron, cu picioarele încrucişate.

×
Subiecte în articol: natura descoperit