x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pisicuţe protejate

Pisicuţe protejate

22 Apr 2009   •   00:00
Pisicuţe protejate

Un român inventiv a postat, pe contul său de Twitter, o invenţie trăsnită de care beneficiază întreaga familie a omului, precum şi pisicile sale. Ioan Ghip este programator şi trăieşte, împreună cu familia, în Salem, statul american Oregon.



Chinuit de vizitele inopinate ale patrupedelor din vecini, care "scăpau" în garajul românului în căutare de hrană, Ghip a inventat un dispozitiv pe care îl conectează la zgarda celor două pisicuţe, Gus şi Penny, şi cu ajutorul căruia felinele se pot mişca în voie.

Potrivit ediţiei online a publicaţiei germane Der Spiegel, Ioan Ghip a inventat un sistem de identificare prin frecvenţă radio (RFID), care, montat la zgardă, îi permite pisicii să se deplaseze înăuntrul sau în afara garajului în care trăiesc Gus şi Penny. Este un fel de cip de identificare, conectat la un laptop - sunt transmise două mesaje: unul de recunoaştere a pisicii, celălalt de fotografiere a ei şi postare ulterioară pe site-ul www.twitter.com.

4828-89725-generalamarecopy.jpg

Specializat în telecomunicaţii, românul ştie exact ce îi fac felinele. Zgărzile pe care acestea le poartă nu au nevoie de alimentare şi sunt citite în momentul în care Gus şi Penny trec prin dreptul micuţei uşi a garajului. Citirea şi recunoaşterea cipului le oferă lui Gus şi Penny acces în interiorul sau exteriorul garajului şi activează o cameră şi un program care rulează pe un laptop, transmiţând imaginile capturate către un cont special de Twitter dedicat celor două pisici (http://twitter.com/GusAndPenny). Imaginile sunt publicate automat, împreună cu mesaje precum "Gus iese afară să scape de un ghemotoc de păr" sau "Penny a intrat să îşi ascută ghearele pe scaun".

4828-89721-1.jpg

4828-89722-2.jpg

4828-89723-3.jpg

4828-89724-4.jpg

Invenţia, spune românul, a costat aproximativ 100 de dolari - cipuri RFID, la preţul de un dolar, un cititor de cipuri, care a costat 60 de dolari, un servo-motor şi un mecanism de control, cu 40 de dolari (ultimele două componente servind la deschiderea şi la închiderea uşii pentru pisici). "Oricine care are nişte ustensile şi puţin timp poate face acelaşi lucru. Partea cea mai dificilă, care necesită cunoştinţe de programare, este scrierea soft-ului care deschide uşa pentru pisici", a spus Ghip, citat de Der Spiegel. Românul a precizat că, în total, a avut nevoie de opt până la zece ore pentru a realiza programul. El a promis că, dacă va exista cerere, este dispus să vândă kit-uri cu programul aferent celor care vor să apeleze la un mecanism similar pentru animalele lor de casă. (M.P.)

×
Subiecte în articol: inventii