x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Planetologii au aflat vârsta Lunii! La ce concluzie au ajuns cercetătorii francezi, germani şi americani (VIDEO)

Planetologii au aflat vârsta Lunii! La ce concluzie au ajuns cercetătorii francezi, germani şi americani (VIDEO)

03 Apr 2014   •   11:39
Planetologii au aflat vârsta Lunii! La ce concluzie au ajuns cercetătorii francezi, germani şi americani (VIDEO)

O echipă internaţională de planetologi apreciază că Luna s-a format la 95 de milioane de ani după începutul sistemului nostru solar, pe baza unui nou 'ceas' descris miercuri în revista Nature.

Sistemul solar s-a format acum 4,56 miliarde de ani şi, după modelul acceptat astăzi, Luna a apărut când Pământul, şi el de-abia format, s-a ciocnit cu o altă planetă de mărimea lui Marte, relatează AFP, citată de Agerpres. Fragmentele rezultate din coliziune s-au reacumulat, formând Luna. Impactul a declanşat şi începutul ultimului act al formării nucleului Terrei.

Mai multe date fuseseră propuse pentru acest eveniment, pe baza măsurării izotopilor radioactivi: una din variante este că Luna s-a format la numai 30 milioane de ani după naşterea sistemului solar, altele situând evenimentul mai târziu, la 50-100 milioane de ani după apariţia acestuia.

O echipă de planetologi francezi, germani şi americani, condusă de Seth Jacobson şi Alessandro Morbidelli, de la Observatorul de pe Coasta de Azur (Nisa), a folosit o altă metodă pentru a încerca să afle vârsta Lunii, bazată pe simulări numerice şi compoziţia chimică a mantalei Pământului (strat între nucleu şi scoarţa terestră). Oamenii de ştiinţă au descoperit 'o relaţie între perioada când s-a produs coliziunea în urma căreia s-a format Luna şi cantitatea de material care a ajuns pe Pământ după acea ciocnire', arată Observatorul într-un comunicat.

Această legătură este 'un adevărat ceas pentru datarea evenimentului care a dus la formarea Lunii', se mai spune în comunicat. Noul ceas plasează naşterea Lunii la 95 milioane de ani (+/- 32 milioane de ani) după apariţia sistemului solar. El mai confirmă că Pământul este 'planeta căreia i-a trebuit cel mai mult timp să se formeze din sistemul nostru solar', a precizat Alessandro Morbidelli.

×