x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Plantele păroase

Plantele păroase

de Jurnalul National    |    17 Ian 2008   •   00:00

Culturile de plante care pot reflecta lumina solară ar putea ajuta la îmblânzirea temperaturilor extrem de ridicate de peste an, după cum a reieşit în urma unor studii efectuate în Statele Unite ale Americii.

Culturile de plante care pot reflecta lumina solară ar putea ajuta la îmblânzirea temperaturilor extrem de ridicate de peste an, după cum a reieşit în urma unor studii efectuate în Statele Unite ale Americii.

 

Un grup de cercetători de la Universitatea din California, condus de profesorul Cristopher Doughty, studiază intens ipoteza conform căreia aşa-numitele “plante păroase” pot reflecta lumina solară, reducând substanţial aversele de ploaie.

 

ÎMPOTRIVA NATURII DEZLĂN­ŢUITE. De mai bine de 20 de ani, oameni de ştiinţă din lumea-ntreagă încearcă să stăvilească într-un fel sau altul furia încălzirii globale. La sfârşitul anilor ’70, profesorul James Lovelock şi-a atras notorietatea, afirmând că Pământul este în sine un organism viu, care se poate autocontrola, dar are nevoie de anumiţi stimuli pentru a-şi vindeca unele “plăgi” rezultate de pe urma schimbărilor

clima­tice.

După trei decenii, teoria lui Lovelock, intitulată “ipoteza Gaia” (după numele zeiţei greceşti a Pământului), avea să ţină din nou prima pagină a publicaţiilor ştiinţifice, de data aceasta cu o serie de dezvăluiri privind modalităţile închipuite de oamenii de ştiinţă contemporani pentru a combate schimbările climatice. Profesorul Doughty a demonstrat că, în regiunea ecuatorială, geoingineria (procedeu de modificare a climei terestre cu ajutorul “umbrelelor de soare” sau al “păturii” de aerosoli care reflectă energia solară) afectează direct ploile, diminuând simţitor cantitatea de apă care cade din cer. Potrivit experţilor californieni, secretul constă în culturile de plante ce pot reflecta singure lumina solară. Este vorba despre plante ale căror frunze sunt acoperite cu un strat subţire de spori care resping lumina soarelui. Existenţa acestor tipuri de culturi pe suprafeţe uriaşe ar contribui la răcirea suprafeţei Pământului cu o medie de un grad Celsius, insistă Doughty în prezentarea sa făcută în faţa unui grup de oameni de ştiinţă reuniţi în San Francisco.

  • de Ana Aldea

 

 

Eficienţă la adâncimi mari

Oamenii de ştiinţă de la Universităţile Standford şi Oregon din SUA sugerează că fertilizarea oceanelor (introducerea unor substanţe nutritive pentru a influenţa dezvoltarea rapidă a algelor) ar putea fi o metodă ineficientă pentru reducerea CO2 din atmosferă. Procedeul este eficient doar în cazul în care fertilizarea se face la adâncimi foarte mari.

 

  

Depozite milenare de co2

Unele plante pot păstra dioxidul de carbon mii de ani, susţin doi cercetători australieni, dând ca exemplu grâul şi la sorgul. Leigh Sullivan şi Jeff Parr au demonstrat că cele două plante pot înmagazina cantităţi mari de CO2 în biluţe microscopice de siliciu, care se formează în jurul celulelor unei plante atunci când acestea extrag substanţele minerale din sol. Potrivit unui studiu publicat de revista New Scientist şi citat de pu­blicaţia Sydney Morning Herald, când o plantă moare, aceste biluţe de siliciu intră în sol, unde pot păstra dioxidul de carbon timp de mii de ani.

 

 

Comisar amendat de ONG-uri

Unsprezece organizaţii neguvernamentale au făcut un apel la biroul comisarului european pentru Energie, Andris Piebalgs, pentru introducerea unor standarde mai dure privind producţia de biocombustibili. În caz contrar, ONG ameninţă cu renunţarea în bloc la obiectivele obligatorii privind transportul pe bază de biocombustibili, informează EurActiv, preluat de Rompres. Potrivit celor 11 organizaţii, proiectul de directivă privind energiile rege­nerabile, care urmează să fie definitivat până la 23 ianuarie, nu a reuşit să stabilească criterii riguroase pentru producţia de biocombustibili în Uniunea Europeană şi ar putea duce la distrugerea unor ecosisteme importante, precum şi la scăderea standardelor sociale. Problemele de mediu afectează astfel direct agenda Energiei, UE fiind foarte strictă în problemele de ecologie.

×
Subiecte în articol: plante eco