x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Planul machiavelic al bebeluşilor. De ce plâng sugarii noaptea - teoria cercetătorilor de la Harvard

Planul machiavelic al bebeluşilor. De ce plâng sugarii noaptea - teoria cercetătorilor de la Harvard

20 Apr 2014   •   09:17
Planul machiavelic al bebeluşilor. De ce plâng sugarii noaptea - teoria cercetătorilor de la Harvard

Sugarii plâng noaptea şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a-şi trezi mamele ca să le împiedice să le conceapă alţi fraţi, este concluzia unui studiu realizat la Universitatea Harvard.

David Haig, profesor la Harvard care a coordonat studiul, spune că bebeluşii continuă să se trezească noaptea şi să plângă, cerând să fie alăptaţi, chiar şi după ce trec de vârsta la care nu mai trebuie să fie hrăniţi atât de frecvent şi pot rezista o noaptea întreagă fără lapte matern.

"Scopul" lor este să prelungească amenoreea de lactaţie la mame (lipsa menstruaţiei), spune profesorul. În acest fel, sugarul amână data la care ar putea avea un frate, fapt care îi sporeşte şansele de supravieţuire.

"Intervalele prea scurte între două naşteri sunt asociate cu o mortalitate crescută în rândul sugarilor, în special în medii cu resurse sărace şi predispuse la transmiterea de boli infecţioase", se arată în studiu.

Pe de altă parte, "alăptarea frecventă, în special în timpul nopţii, este asociată cu prelungirea perioadei de infertilitate la mame", mai spune studiul.

"Selecţia naturală a făcut ca bebeluşii ai căror mame au o perioadă de infertilitate mai mare după naştere să aibă mai multe şanse de supravieţuire", spune studiul.

"Este clar că bebeluşii primesc o cantitate suficientă de lapte în timpul zilei şi nu este nevoie să fie hrăniţi şi în timpul nopţii. Astfel, trezirea mamei în timpul nopţii are alt scop. Credem că bebeluşii sunt predispuşi din punct de vedere evolutiv să-şi trezească mamele pentru a întârzia apariţia unui frate", a spus profesorul David Haig. 

×
Subiecte în articol: plans bebelus studiu