x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Porumbeii, critici de artă

Porumbeii, critici de artă

de Radu Popa    |    17 Iul 2009   •   00:00
Porumbeii, critici de artă

Porumbeii sunt capabili să aleagă picturi de calitate, în cazul în care le sunt prezentate lucrări artistice realizate de elevi. Păsările pot analiza culorile, stilul sau pânza pe care sunt execuate picturi în acuarelă sau în culori pastelate şi pot aprecia calitatea operelor.



În cadrul unui studiu întreprins în Marea Britanie, un profesor de artă de la o şcoală generală şi alţi 10 adulţi au clasificat picturile elevilor realizate în acuarelă sau în culori pastelate în funcţie de claritatea imaginilor şi de posibilitatea de a observa detalii caracteristice. Porumbeii unei asociaţii columbofile au fost introduşi într-o cameră în care puteau vedea pe ecranul unui computer lucrările copiilor.

În prima fază, patru porumbei au fost antrenaţi să recunoască lucrările "bune". Păsările erau recompensate cu mâncare dacă alegerile erau corecte, alegerea lucrărilor "slabe" nefiind recompensată. Ulterior, porumbeilor le-au fost prezentate alternativ lucrări "bune" şi "slabe", savanţii notând operele alese. De cele mai multe ori, atenţia păsărilor a fost atrasă de lucrările bune în detrimentul celor rele. Chiar dacă dimensiunile lucrărilor au fost reduse, păsările au putut face diferenţa între cele bune şi cele rele.

IMPORTANŢA CULORILOR. Dar, când porumbeilor le-au fost prezentate lucrări monocromatice, ei nu au mai putut deosebi picturile, fenomenul demonstrând că păsările apelează la culori pentru a le diferenţia. Când le-au fost arătate picturi realizate în tehnica mozaicului alegerile păsărilor au fost dificile, demonstrând că folosesc anumite tipare în raţionamentele estetice. "Mascarea" anumitor zone ale unor picturi nu a afectat capacitatea porumbeilor de a alege între cele "bune" şi cele "proaste".

Într-o altă etapă a experimentului, cercetătorii erau interesaţi dacă porumbeii puteau deosebi acuarelele de culorile pastelate. Opt noi porumbei au fost antrenaţi să recunoască suportul pe care erau realizate picturile. Patru au fost antrenaţi să aleagă acuarele, iar patru, culori pastelate. La fel ca şi în prima etapă, când le-au fost prezentate picturi noi şi vechi, porumbeii au folosit elemente de formă şi culoare pentru a diferenţia lucrările.

ASEMĂNĂRI. Experienţele sugerează faptul că oamenii şi porumbeii folosesc aceleaşi mecanisme vizuale pentru a recunoaşte picturile bune şi suportul acestora. În ciuda diferenţelor între structura formaţiunilor cerebrale ale oamenilor şi ale porumbeilor, acestea funţionează la fel pentru a realiza reprezentări vizuale complexe. Potrivit profesorului Shigeru Watanabe, de la Universitatea Keio, Japonia, studiul relevă faptul că porumbeii analizează frumosul la fel ca şi oamenii.

Watanabe a declarat că, mult timp, cercetătorii considerau că analiza unor opere artistice era caracteristică doar oamenilor, dar, experimentele recente au demonstrat că, în urma antrenamentului, şi porumbeii pot alege între picturile bune şi cele proaste. Cercetările nu au luat în calcul analize artistice profunde, dar au demonstrat că porumbeii pot dobândi capacitatea de a analiza frumosul la fel ca şi oamenii.

×
Subiecte în articol: bune stiinta porumbeii