x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "Povara vinovăției" nu este doar o metaforă, spun oamenii de ştiinţă

"Povara vinovăției" nu este doar o metaforă, spun oamenii de ştiinţă

15 Oct 2013   •   18:47
"Povara vinovăției" nu este doar o metaforă, spun oamenii de ştiinţă

Faptul de a te simți vinovat de ceva induce senzația de greutate a corpului și o mai mare dificultate în efectuarea de eforturi fizice. Astfel, "a fi împovărat" nu este doar o expresie, rezultă dintr-un studiu nord-american, publicat în revista PLOS One, informează agerpres.ro.

De aproximativ un deceniu au loc tot felul de experimente surprinzătoare ce vizează 'cunoașterea încorporată' (embodied cognition), teorie conform căreia funcțiile psihologice ale omului sunt influențate de starea corporală. De exemplu, a ține în mână o cană caldă ne face să percepem interlocutorul fictiv ca fiind mai 'cald', iar manipularea unei mingi mici din cauciuc determină o percepere mai feminină a unei fotografii ce prezintă o persoană al cărei sex este incert.

Psihologii Martin Day și Ramona Bobocel de la Universitățile Princeton (SUA) și Waterloo (Canada) au inițiat o serie de experimente menite să verifice dacă teoria menționată se aplică sentimentului de vinovăție. Rezultatele par să ateste acest lucru. Cei 153 de voluntari implicați în studiu nu cunoșteau subiectul studiului la care erau supuși, fiind informați că participă la elaborarea de 'instrumente psihologice'.

Participanților li s-a cerut să rememoreze amintiri de comportamente imorale ale lor sau pe care alte persoane le-ar putea avea, cum sunt furtul, minciuna sau înșelarea, acțiuni susceptibile să genereze vinovăție sau alte sentimente negative.

"Am descoperit că după ce au rememorat amintiri imorale, participanții aveau tendința să se simtă fizic mai apăsați ca de obicei, prin comparație, de exemplu, cu evocarea unor comportamente morale sau acte imorale ale altora", conchid autorii studiului. Acestea subliniază că această percepție de greutate a corpului este legată doar de vinovăție, nu și de alte sentimente, cum ar fi mândria sau tristețea.

Vinovăția este un sentiment care îi interesează foarte tare pe psihologi și psihiatri, deoarece, după cum amintesc cercetătorii, "anticiparea sentimentelor de vinovăție în viitor poate ajuta persoanele să evite participarea la asemenea acțiuni imorale, care le lezează propriul moral".

Pentru a verifica dacă senzația de povară ar putea influența comportamente viitoare, psihologii au avut ideea de a le solicita participanților din prima serie de teste să-și evalueze senzațiile corporale și intensitatea efortului ce ar urma să fie depus pentru efectuarea diferitelor sarcini altruiste, cum ar fi, de exemplu, ajutorul acordat cuiva în a-și duce sacoșele acasă. "Cei care și-au amintit de comportamentele imorale, acompaniate de senzația de povară corporală, percepeau efortul fizic ce ar trebui depus ca fiind mai mare decât pecepeau, în medie, alte persoane", constată Day și Bobocel.

Potrivit Le Figaro, rezultatele acestui nou studiu sunt absolut coerente cu teoria 'cunoașterii încorporate'. Totuși, acesta este un domeniu de cercetare relativ nou, iar cei doi autori ai studiului sunt deja pe cale să elaboreze noi experimente pe marginea 'sentimentului de vinovăție'.  

×
Subiecte în articol: studiu ramona bobocel