x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Premieră arheologică: Inscripţie în arabă a cavalerilor cruciaţi, scrisă în urmă cu 800 de ani, descifrată de oamenii de ştiinţă

Premieră arheologică: Inscripţie în arabă a cavalerilor cruciaţi, scrisă în urmă cu 800 de ani, descifrată de oamenii de ştiinţă

16 Noi 2011   •   07:22
Premieră arheologică: Inscripţie în arabă a cavalerilor cruciaţi, scrisă în urmă cu 800 de ani, descifrată de oamenii de ştiinţă

O inscriptie in limba araba, scrisa in urma cu 800 de ani de cavalerii cruciati si descoperita in apropiere de Tel Aviv, a fost descifrata de oamenii de stiinta, o premiera in arheologie, a anuntat, astazi, un profesor israelian.

"Este vorba de o descoperire fara precedent, intrucat nicio inscriptie in araba scrisa de cruciati nu a fost descoperita pana acum in intregul Orient Apropiat", a declarat profesorul Moshé Sharon de la Universitatea ebraica din Ierusalim.

"Am reusit sa descifrez recent cuvintele 'Frederic al II-lea, Rege al Ierusalimului, (anul) 1229 de la Reincarnarea Domnului nostru Iisus Mesia', scrise in araba si gravate pe un bloc de marmura gri, dintr-o constructie din regiunea Tel Aviv-ului", a declarat profesorul israelian, potrivit AFP, citata de Mediafax.

Constructia in care a fost gasita aceasta inscriptie, ce are dimensiunile de 60 x 50 de centimetri, se afla initial in stravechiul port Jaffa, pe care imparatul romano-german Frederic al II-lea l-a fortificat.

Inscriptia mentioneaza, totodata, numele tuturor provinciilor controlate de imparatul Frederic al II-lea.

Incalcand o interdictie a papei Grigore al IX-lea - fapt pentru care a fost excomunicat, imparatul Frederic al II-lea a organizat si condus cea de-a sasea Cruciada (1228 - 1229) pentru a recuceri teritoriile pierdute de regatul Ierusalimului dupa ce acesta a fost cucerit de Saladin.

Dar, dupa ce a fortificat Jaffa, in loc sa aleaga calea armelor, Frederic al II-lea, pasionat de studierea limbii arabe si a religiei islamice, a negociat cu Al-Kamil, sultanul Egiptului, un acord special in urma caruia francii au preluat din nou controlul asupra oraselor Ierusalim, Nazareth, Bethleem si a zonelor invecinate acestora.

"Prieten al musulmanilor si admirator al civilizatiei islamice, Frederic al II-lea este singurul cruciat care si-a atins obiectivele fara a face sa curga nici macar o singura picatura de sange", a adaugat profesorul Moshé Sharon.

×
Subiecte în articol: Ierusalim artefact cruciade arheologi