x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Primate - Deslusirea limbajului

Primate - Deslusirea limbajului

28 Mai 2006   •   00:00
Primate - Deslusirea limbajului

Maimutele nu au un limbaj foarte complex, insa cercetatorii au descoperit ca au cuvinte pentru a identifica animalele de prada.

Maimutele cu nasul alb sunt vanate, in principal, de leoparzi si vulturi. Cand sunt atacate de leoparzi, pentru a scapa, maimutele se catara cat mai sus in copaci, in timp ce de vulturi scapa coborand cat mai jos. In consecinta, maimutele au niste sunete de chemare diferite pentru a anunta prezenta unui leopard sau a unui vultur. Pentru un vultur ele emit un "piau" puternic, in timp ce pentru leopard folosesc un "hac".

Klaus Zuberbuhler de la Universitatea St. Andrews din Scotia a spus ca "vizibilitatea in padurea tropicala este foarte proasta, de numai zece metri, motiv pentru care semnalele acustice sunt esentiale".

Insa oamenii de stiinta au observat acum ca maimutele combina chemarile in secvente de "piau-hac". Ei au observat si au inregistrat maimutele timp de doua luni pentru a intelege semnificatia acestor secvente.

URMATI-MA! Semnificatia acestor sunete este de "hai sa mergem!" sau "urmati-ma!". Cercetatorii au observat ca aceasta combinatie "piau-hac" este rostita de masculi si ca dupa aceea grupul incepe sa se miste mai repede decat in mod normal cu aproximativ 100 de metri in jumatate de ora si se indeparteaza de locul respectiv.

"S-ar putea sa faca sunetul «piau-hac» ca raspuns la un pradator, insa ceea ce este ciudat este ca il folosesc si dimineata devreme, cand cauta hrana", spune Zuberbuhler. "Daca masculul vrea sa paraseasca locul, atunci produce secventa aceasta si grupul il urmeaza."

Uneori, unul dintre masculi produce o secventa complexa dupa ce a primit vreo informatie de la una dintre femelele in varsta, iar restul maimutelor se aduna in jurul sau pentru a vedea unde sa mearga mai departe.

SUNETE DE ALARMA. "Experimental, noi am demonstrat ca aceasta secventa de sunete serveste pentru a pune in miscare grupul, atat in contextul in care exista un animal de prada, cat si in mod normal in activitati zilnice precum cautarea unor surse de mancare", considera Kate Arnold, un alt membru al echipei. "Secventa «piau-hac» inseamna «hai sa mergem» in timp ce «piau»-urile singure au mai multe functii, iar «hac»-urile sunt in general folosite numai ca sunete de alarma."
Potrivit lui Arnold "acesta este primul exemplu concret al sunetelor de chemare."

×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica