x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Proiecte moderne pentru arhitectură

Proiecte moderne pentru arhitectură

de Jurnalul National    |    17 Ian 2008   •   00:00

Nouă studenţi de la Universitatea Catolică din Washington D.C. s-au angajat într-un proiect care îi poartă în destinaţii exotice pentru a reconstrui mari opere arhitecturale sau pentru a învăţa să creeze structuri în concordanţă cu simbolistica şi cultura locală

Nouă studenţi de la Universitatea Catolică din Washington D.C. s-au angajat într-un proiect care îi poartă în destinaţii exotice pentru a reconstrui mari opere arhitecturale sau pentru a învăţa să creeze structuri în concordanţă cu simbolistica şi cultura locală, relatează BusinessWeek. Proiectul poartă numele “Spiritul locului/Spiritul designului” şi aparţine arhitectului Travis Price. Anul acesta, 135 de studenţi au aplicat pentru a construi în cele nouă destinaţii propuse de profesorul Price. Într-o primă fază studenţii au o perioadă de un semestru în care vor studia un sit cu valoare arheologică şi arhitecturală. Studiază ecologia, cultura locurilor, după care scriu poezii şi sculptează inspiraţi de ceea ce află. “Este artă condusă de metaforă într-un prim stadiu”, spune Price. Apoi ideile sunt combinate pentru un singur proiect arhitectural la care vor lucra toţi. Mica structură pe care o vor ridica, fie el un templu, un adăpost pentru pelerini, o colibă sau chiar un acaret, va fi creată conform simbolisticii culturale din zonă. Există o mulţime de alte proiecte arhitecturale în lume, însă acesta se deosebeşte prin faptul că se concentrează pe lucrul în echipă şi prin faptul că se caută metafore în arhitectură.

 

În ediţiile trecute ale proiectului, studenţii au construit o casă plutitoare pe Amazon. Casa este rezultatul cercetărilor privind ecologia zonei şi conţine sisteme septice subacvatice şi sisteme fotovoltaice incluse într-o arhitectură indigenă mo­dernă. Este funcţională şi este locuită de cercetători şi eco-turişti. Aceste expediţii în destinaţii necunoscute nu sunt întotdeauna prietenoase. Price povesteşte: “Sunt foarte multe poveşti captivante din fiecare proiecte. Am fost bombardaţi de maoişti în timp ce lucram în Nepal; am înotat alături de pi­ranha în Amazon; am plătit chiar şi mafia din Pantelleria pentru a avea voie să construim sanctuarul lui Venus, locul întâlnirii lui Odiseu cu Circe. În Machu Pichu am fost nevoiţi să păcălim birocraţii să semneze aprobarea unui templu după ce acesta a fost construit şi am asistat chiar şi la prima nuntă noncatolică a incaşilor reprimaţi la unul din temple”. Toate întâmplările din aceste expediţii vor fi regăsite într-o carte a lui Price, “Spiritul locului: Expediţii arhitecturale în etnosferă”, care va fi publicată la sfârşitul anului 2009.

Pentru această ediţie, Price a propus destinaţii ca Nepal, Machu Pichu şi Irlanda, ţară care pune mare preţ pe artă şi unde proiectele lui Price se bucură de sprijinul guvernului. Anul acesta se ocupă şi de cons­trucţia unui monument naţional în Irlanda, care va sărbători a 250-a aniversare a lui James Hoban, arhitectul Casei Albe. Pentru 2009 au primit sprijin din partea Chinei pentru cons­trucţia unui nou templu Chuwa pe Platoul Estic din Chungpa, Tibet. Studenţii vor lucra alături de călugări, localnici şi repatriaţi.

  •    Alexandra Zotta

  

 

Economie maiaşă

Oamenii de ştiinţă au reuşit, prin metode chimice de analiză a solului, să detecteze locul unei pieţe dintr-un oraş maiaş din Peninsula Yucatan, Mexic, anunţă New York Times. Descoperirile dezvăluie aspecte inedite din economia maiaşă şi clarifică dilema arheologilor: spaţiul din mijlocul oraşului e o piaţă, şi nu un loc pentru ritualuri, cum se credea iniţial. Din câteva mostre de sol de la situl arheologic, Richard E. Terry, biochimist al solului la Brigham Young University, a descoperit urme de fosfor de 40 de ori mai mari decât în zonele înconjurătoare. Materia organică se dezintegrează foarte repede, însă lasă în sol urme chimice, cum ar fi fosforul.

 

 

Istorie de 1.700 de ani în SUA

O echipă de arheologi americani, condusă de Glenn Clarida, a descoperit cioburi de oale vechi de 1.700 de ani la un sit arheologic din Illinois, anunţă ziarul local The Southern. Terenul fusese propus pentru cons­trucţia unui centru de distribuţie, însă în cercetarea proprietăţii, o primă fază a unui proiect arheologic, s-au descoperit urme de olărit. A doua fază a constat în identificarea obiectelor şi datarea acestora cu carbon. După ridicarea tuturor obiectelor descoperite, acestea vor fi trecute într-un raport detaliat al proiectului. Întregul proiect va costa administraţia locală aproape 1.000 de dolari.

 

 

Pionierii patinajului

Noi studii în domeniul sporturilor de iarnă au pus în evidenţă că patinajul s-a născut în Finlanda, anunţă cotidianul canadian Times Colonist. Studiul, condus de fiziologul Federico Formanti de la Universitatea din Oxford, a demonstrat că finlandezii preistorici au început să patineze acum 4.000 de ani, folosind patine cu lama din oase animale. Una din cauzele naşterii patinajului în această zonă este multitudinea de lacuri. Regiunea nordică a Finlandei are pe o suprafaţă de 100 de kilometri pătraţi de lacuri,  mai multe decât oriunde în lume. Patinajul nu s-a născut însă ca un hobby, ci ca o necesitate, întrucât limita consumul de energie pentru călătoriile lungi.

×
Subiecte în articol: price arheo