x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Punctul de start: Zero

Punctul de start: Zero

25 Oct 2007   •   00:00

De la număr la simbol, de la coşmarul fizicienilor la paradoxul filozofic, zero devine şi subiectul unei cărţi ce ii este dedicată in intregime.

De la număr la simbol, de la coşmarul fizicienilor la paradoxul filozofic, zero devine şi subiectul unei cărţi ce ii este dedicată in intregime.

Editura Humanitas a adus in Romănia o lucrare senzaţională, semnată de Charles Seife, profesor de jurnalism la Universitatea din New York şi fost redactor ştiinţific la prestigioasa revistă Science. Cartea atrage ca un magnet incă din titlu - "Zero - Biografia unei idei periculoase".

Start.Autorul porneşte de la o legătură ingenioasă, dar căt se poate de reală, intre numărul zero şi o defecţiune tehnică a cuirasatului Yorktown. Din cauza unui zero in plus in baza de date a computerelor de la bordul vasului care a costat un miliard de dolari, Yorktown a rămas inoperabil in septembrie 1997, in timp ce se pregătea să părăsească zona de coastă a Virginiei. Odiseea lui zero il poartă pe cititor prin istoria zbuciumată a acestui simbol-număr şi explică, intre altele, de ce el reprezintă o licărire de inefabil şi de infinit, de ce lumea s-a temut de el, l-a urăt şi l-a renegat, cum a ajuns o ameninţare pentru fizica modernă, dar şi cum a devenit el o istorie a paradoxurilor care neliniştesc deopotrivă lumea ştiinţei şi cea a religiei... "Povestea lui zero este străveche. Rădăcinile ei sunt infipte in zorii matematicii, cu mii de ani inainte de apariţia primei civilizaţii, cu mult inainte ca oamenii să inveţe să citeas- că şi să scrie", spune Charles Seife in capitolul Opera nimicului. Este o carte savuroasă, care nu merită cu adevărat toată atenţia.

Umbra uriaşului

Autor: Orson Scott Card

Editura: Nemira / Colecţia Nautilus

"Umbra uriaşului" face parte din "Saga umbrelor", urmănd trilogiei dedicate lui Ender: "Umbra lui Ender", "Umbra Hegemonului" şi "Umbra marionetelor". Seria de romane, scrisă de celebrul Orson Scott Card, incepută cu "Jocul lui Ender", urmăreşte un grup de copii superdotaţi trimişi la o şcoală militară aflată pe orbită, in speranţa formării unei armate ce poate ţine piept periculoşilor extratereştri Buggers in lupta interstelară. Cartea de faţă incheie seria poveştii vieţii lui Bean, prietenul lui Ender şi locotenent al Şcolii Militare. După ce a salvat o dată lumea sub comanda lui Ender, Bean işi doreşte un loc liniştit, in care să trăiască impreună cu Petra, şi pentru a-l ajuta pe Peter Wiggin să aducă pacea intr-o lume condusă sub semnul hegemoniei. In paralel se desfăşoară drama pe care o trăieşte Bean in căutarea copiilor săi impreună cu Petra. Aceasta este accentuată de creşterea continuă a "interiorului" său, datorită mutaţiei genetice, care il va determina să ia o decizie dificilă pentru salvarea sa.

Sanctuarul

Autor: Marion Zimmer Bradley

Editura: Nemira / Colecţia Nautilus

"Sanctuarul" face parte din seria "Cronicile din Avalon" şi este precursorul volumelor "Negura" I şi II. Acţiunea se desfăşoară in vestul Britaniei secolului I, pe atunci provincie a Imperiului Roman. Cartea urmăreşte povestea şi dragostea interzisă a viitoarei preotese din Avalon, Eilan, provenită dintr-o familie de druizi nobili. Indrăgostită de conducătorul roman Gaius Marcellius, va concepe cu acesta un fiu, Gawen, care va avea un rol important in viitorul Britaniei, de aceea Eilan va face nenumărate sacrificii pentru a-l proteja pănă la maturitate. Mariom Zimmer Bradley scrie despre cucerirea celţilor, precum şi despre implicaţiile religioase şi politice ale acestei cuceriri teritoriale. Deşi intriga acestui roman este mai puţin complexă decăt in "Negura", povestea spusă, atăt din punctul de vedere al femeii druide, căt şi din acela al bărbatului legionar roman, fac din această carte o lectură impresionantă.

×
Subiecte în articol: zero sub lupa zoom