x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Puterea valurilor seismice. Atlantida, înecată de un tsunami

Puterea valurilor seismice. Atlantida, înecată de un tsunami

de Anca Aldea    |    13 Mar 2011   •   22:32
Puterea valurilor seismice. Atlantida, înecată de un tsunami

156098-untitled-2.jpg

Dr. Richard Freund este ultimul sa­vant intrat în cursa pentru desco­pe­rirea Atlantidei. El susţine că, în urmă cu mai multe mii de ani, oraşul Atlan­ti­da, care, în urmă cu aproximativ 9400 de ani, se afla în perioada sa cea mai înfloritoare, a fost scufundat în adâncuri de furia unui tsu­nami, re­zultat în urma producerii unui cu­tre­mur în largul coastelor spaniole. Ipo­teza tsunami-ului a fost enunţată şi în 2007, în perioada în care cer­ce­tătorii bănuiau că această civilizaţie ui­mitoare se afla pe o insulă în Marea Mediterană, în apropierea unui vulcan. Erupţia puternică a vulcanului ar fi generat valuri seismice care au aco­perit bucata de pământ denumită Atlantida.


În perioada 2009-2010, dr. Freund şi oamenii săi – o echipă de ex­perţi americani, spanioli şi canadieni – au investigat imaginile prin sa­te­lit ale unor forme circulare şi rectangulare descoperite în 2003. Ce-a descoperit dr. Freund? – Cu ajutorul acestor imagini, al radarelor de mare adâncime şi al tehnologiilor subacvatice, cercetătorii au încercat să confrunte descrierile filosofului grec Platon despre poziţionarea, forma, di­men­siunile etc. ale Atlantidei şi des­co­peririle din teren, inclusiv artefac­te­le scoase la suprafaţă în zona coas­tei de sud-vest a Spaniei, precum şi ruinele unor oraşe ciudate găsite în Spania, la circa 240 de kilometri distanţă de locul unde se presupune că ar fi existat Atlantida. Sub mlaştinile Parcului Naţional de la Doña Ana, din nord-vestul oraşului andaluz Cadiz, cercetătorii sprijiniţi de Na­ti­onal Geographic Society din SUA susţin că au descoperit ruinele civilizaţiei atlanzilor.

În anii precedenţi, cercetătorii s-au întrecut în teorii care de care mai straşnice legate de dispariţia misterioasă a acestei civilizaţii evoluate, care a cucerit regiuni întinse din Afri­ca şi Europa de Vest, dar a eşuat într-o bătălie declarată Atenei. Le­gen­da spune că, după această înfrân­ge­re, Atlantida, putere navală de te­mut (care controla apele din zona Coloa­nelor lui Hercule, denumire antică a Strâmtorii Gibraltar), a pie­rit sub ape într-o zi şi-o noapte şi ni­meni nu a mai auzit de ea. Există chiar o teorie potrivit căreia egiptenii, sumerienii, toltecii, incaşii şi maiaşii sunt urmaşi ai atlanţilor.

Despre existenţa acestei civilizaţii ne-au rămas, între altele, mărturiile înţeleptului Solon şi ale filosofului Pla­ton. La începutul secolului trecut, publicistul şi arheologul Edward Bacon,  spunea că, dacă Atlantida a exis­tat, ea a fost acoperită de erupţia masivă a vulcanului Thera (numele antic al actualei insule greceşti Santorini, formată din "rămăşiţele" unei insule vulcanice). Bacon nu exclude însă faptul că această civilizaţie este rodul minţii ilustrului filosof grec, ba chiar "o aspiraţie tainică a sufletului omenesc". Veridice sau nu, mărturii ale existenţei Atlantidei sunt căutate de mii de ani. Cercetătorii susţin că au descoperit ruinele Atlantidei în mai multe locuri pe harta lumii – unii le-ar fi găsit în Mediterană, între Cipru şi Siria; alţii în regiunea Cornwall din sud-vestul Marii Britanii; unii au căutat Atlantida chiar în Marea Neagră, în apele turceşti; alţii cred că această civilizaţie s-ar putea afla pe fundul Mării Nordului; iar alţii spun că s-ar afla în zona coasta de sud-vest a Spaniei.

Săptămâna trecută, echipa de geologi şi arheologi condusă de dr. Freund a ajuns la concluzia că cele mai mari şanse pentru descoperirea Atlantidei se află sub mlaştinile parcului Doña Ana, care, în cea mai căl­du­roasă lună a verii, dezvăluie priviri­lor dovezi incontestabile ale unor ora­şe noi construite în forme circula­re şi rectangulare de cei care au scă­pat din "Apocalipsa" trăită de atlanzi în urmă cu mii de ani.

×
Subiecte în articol: atlantida