x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rămăşiţele unei pâini coapte în urmă cu 14.400 de ani, descoperite în Iordania

Rămăşiţele unei pâini coapte în urmă cu 14.400 de ani, descoperite în Iordania

17 Iul 2018   •   17:23
Rămăşiţele unei pâini coapte în urmă cu 14.400 de ani, descoperite în Iordania

Arheologii au descoperit rămăşiţele unei pâini coapte în urmă cu 14.400 de ani, cu peste 4.000 de ani înainte de apariţia agriculturii, scrie CNN.

Descoperirea, făcută într-un sit arheologic din Iordania, scoate la iveală cele mai vechi dovezi directe în legătură cu pâinea. 24 de pâini au fost descoperite în două şeminee din locul de vânătoare Natufian, cunoscut sub numele de Shubayqa 1.

“Prezenţa rămăşiţelor a sute de mâncăruri carbonizate în şemineele din Shubayqa 1 reprezintă o descoperire excepţională şi ne-a dat şansa să caracterizăm practicile alimentare din urmă cu 14.000 de ani”, a spus principalul autor al raportului, arheobotanista Amaia Arranz Otaegui, de la Universitatea din Copenhaga.

“Acum ştim că produsele ca pâinea au fost făcute cu mult înainte ca agricultura să se dezvolte”, a spus Otaegui, care a adăugat că poate chiar producţia de pâine ar fi putut contribui la revoluţia agriculturii în perioada Neolitică.

Rămăşiţe de pâine au fost găsite şi în siturile Neolitice din Turcia şi Olanda. Cu toate acestea, rămăşiţele carbonizate din Iordania sunt primele dovezi directe că producţia de pâine a apărut înaintea agriculturii.

×