x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Raritate. Păsări flamingo în Delta Dunării

Raritate. Păsări flamingo în Delta Dunării

de Dan Radu    |    23 Aug 2016   •   23:15
Raritate. Păsări flamingo în Delta Dunării
Sursa foto: StanislaoSavalli/Getty Images/iStockphoto

O expediţie de voluntari ai Societăţii Române de Ornitologie a reperat patru exemplare din specia flamingo în Delta Dunării. Exemplarele acestei specii sunt întâlnite, în Europa, de regulă doar în bazinul Mediteranei.

Cele patru exemplare au fost văzute pe 20 august, într-o expediţie cu voluntari organizată de Societatea Română de Ornitologie. Adina Stavarache, din Tulcea, a realizat singura fotografie cu păsările roz, care sunt extrem de timide.

"Specia are răspândire în Europa, Africa şi respectiv Asia. În Europa are o distribuţie largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este una cu apariţie foarte rară în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populaţie cuibăritoare", se arată într-un comunicat al Societăţii Române de Ornitologie (SOR).

Expediţii pentru observarea comportamentului păsărilor sunt organizate de SOR încă din anul 1990 în Delta Dunării.

Actuala expediţie a început pe 12 august şi se va termina mâine. Păsările din specia flamingo preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului care este foarte sensibil la mişcările prăzii. Flamingii se hrănesc în special cu nevertebrate, căpătând culoarea roz datorită cantităţii mari de carotenoizi pe care o obţine din crustaceii capturaţi pe fundul lacurilor cu apă salmastră.

Un exemplar de flamingo a fost văzut în Deltă şi în 2014

×
Subiecte în articol: flamingo păsări delta dunării