x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Renii din Arctica disting ultravioletele.

Renii din Arctica disting ultravioletele.

de Agerpres    |    30 Mai 2011   •   11:33

Un nou studiu international arata ca renii din Arctica sunt capabili sa vada atat spectrul vizibil de lumina, cat si ultravioletele (UV). Testele efectuate de o echipa internationala de oameni de stiinta arata ca renii, spre deosebire de oameni, raspund la stimulii UV, informeaza site-ul Maxisciences, preluat de Agerpres.

Potrivit cercetatorilor, aceasta capacitate le permite sa depisteze hrana si animalele pradatoare in regiunea arctica, bogata in UV, chiar si in conditii de lumina redusa.
Studiul publicat in The Journal of Experimental Biology arata ca aceasta capacitate ii ajuta pe reni sa scape de dusmanul lor ancestral, lupul. De asemenea, le permite sa localizeze lichenii cu care se hranesc, deoarece ei il vad colorat in negru (lichenii absorb lumina ultravioleta). La fel si lupul, a carui blana absoarbe UV, pare mai negru in comparatie cu zapada din jur. Si urina este mai vizibila pentru reni, ceea ce le permite sa se alerteze in legatura cu prezenta pradatorilor sau a altor reni.

In timp ce lumina reflectata de zapada afecteaza vederea oamenilor, renii nu par deranjati de acest fenomen. Potrivit cercetatorilor, acest lucru se explica prin faptul ca retina renilor nu lasa sa treaca decat lumina UV de frecventa joasa (UV-A), nu si razele daunatoare de frecventa inalta (UV-B), care pot cauza leziuni.

Sensibilitatea la UV a animalelor este mai degraba o regula decat o exceptie, iar oamenii si unele mamifere care nu au o astfel de sensibilitate sunt in minoritate, afirma profesorul Lars Chittka, coordonatorul studiului. Experiente similare vor fi efectuate pe foci. Profesorul Chittka crede ca multe animale din Arctica au aceasta capacitate vizuala.

×
Subiecte în articol: cercetare ultraviolete ren