x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Risc de dezechilibru al faunei din oceane, din cauza pescuitului excesiv

Risc de dezechilibru al faunei din oceane, din cauza pescuitului excesiv

de Marina Constantinoiu    |    21 Feb 2011   •   14:22

Pescuitul excesiv a făcut deja să dispară două treimi dintre toni, moruni şi merou în oceane, \n ultimul secol, bulversând ecosistemul şi ameninţând cu reducerea periculoasă a acestei surse-cheie a alimentaţiei umane, au avertizat mai mul]i experţi participan]i la conferinţa Asociaţiei americane pentru progresul ştiinţei (AAAS), reunită la Washington, potrivit AFP.

„Excesul în materie de pescuit a avut ca efect modificarea echilibrului faunei în oceane în timp ce puternica diminuare a marilor prădători a făcut să explodeze populaţiile de peşti mici, precum sardinele [i an[oaul, a explicat Villy Christensen, profesor la Universitatea din Columbia Britanică (Canada).
Circa 54 % din această diminuare a peştilor mari s-a produs în cursul ultimilor 40 de ani, perioadă corespunzând unei creşteri continue a pescuitului industrial, potrivit studiului prezentat în conferinţa AAAS, considerată cel mai mare colocviu mondial de ştiinţă generalistă şi având în acest an 5.000 de participanţi.

„În prezent, numeroşi peşti sunt transformaţi în făină şi ulei pentru a fi utilizaţi ca alimente pentru industria acvaculturii, care depinde tot mai mult de această sursă de alimenta]ie”, a spus Christensen. „Dacă această situaţie persistă, oceanele riscă să devină într-o zi o fermă de produs alimente pentru acvacultură”, a avertizat el.

Pentru Reg Watson, cercetător care lucrează tot la Universitatea din Columbia Britanică, se pare că Umanitatea a atins deja un prag în exploatarea resurselor de pescuit ale planetei.

Pentru a da o idee despre frenezia şi amploarea activităţii pescuitului industrial în lume, aceşti cercetători au calculat energia totală necesară funcţionării navelor de pescuit în 2006: 1,7 miliarde de waţi de energie şi circa 22,6 milioane de cai putere pentru industria pescuitului mondial.

Peştele oferă astăzi 12 % din caloriile consumate pe cap de om în lume, comparativ cu 20 % din carne. Aproape 50 % din creşterea consumului de peşte provine din regiunea Asia-Pacific, din care 42 % revine doar Chinei.

×
Subiecte în articol: pescuit alimente pesti columbia aaas oceane