x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Robert B. Woodward

Robert B. Woodward

06 Dec 2008   •   00:00

Premiul Nobel pentru Chimie - 1965




Robert Burns Woodward a fost atras de domeniul chimie încă din copilărie. A urmat primii ani de şcoală în Quincy, Boston, iar în această perioadă s-a angajat în diverse activităţi particulare menite să-i satisfacă setea de ştiinţă. În 1933 a intrat la Institutul de Tehnologie Massachusetts, de unde a fost exmatriculat anul următor din cauza inactivităţii la cursuri. Reînmatriculat în 1935, a surprins plăcut, reuşind ca în curs de doi ani să-şi ia licenţa şi doctoratul.

CERCETARE. Principalele studii ale lui Woodward s-au bazat pe investigarea produşilor naturali – un domeniu care, în opinia cercetătorului, prezenta oportunităţi de descoperire nelimitate şi neparalele. La sfârşitul anilor 1940, se ocupa cu sintetizarea mai multor produşi naturali complecşi, printre care chinina, colesterolul, cortisolul, stricnina, clorofila şi cefalosporina. A dat startul unei perioade supranumite "era woodwordiană", în care a demonstrat că produşii naturali pot fi sintetizaţi prin aplicarea corectă a principiilor chimiei fizice organice şi prin planificare meticuloasă. În cercetările sale, Woodword s-a folosit cu precădere de tehnici relativ noi, cum ar fi spectroscopia cu infraroşu şi spectroscopia cu rezonanţă magnetică nucleară.


CV

DATA NAŞTERII
10 aprilie 1917
LOCUL NAŞTERII
Boston, SUA
CARIERĂ
1937-1938 – a fost membru al Universităţii Harvard;
1941-1944 – a fost instructor în chimie;
1944-1946 – a predat la universitate ca profesor asistent;
1950 – a preluat postul de profesor;
1963 – a primit postul de conducere al Institutului de Cercetare Woodward din Basel;
1965 – a fost laureat al Premiului Nobel pentru Chimie;
8 iulie 1979 – încetează din viaţă la Cambridge, Massachusetts, SUA.

Printre produşii naturali sintetizaţi se numără şi antibioticul cefalosporină, a cărui sinteză totală a fost prezentată de Woodward în cadrul ceremoniei Nobel

×
Subiecte în articol: zoom pe nobel