x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Roboţi la bătrăneţe

Roboţi la bătrăneţe

de Jurnalul National    |    11 Oct 2007   •   00:00
Roboţi la bătrăneţe

Cu 22% din populaţie trecută de 65 de ani, preocuparea pentru vărsta a treia a căpătat proporţii nemaiintălnite in Japonia. Cine doreşte să se convingă poate vizita expoziţia deschisă recent la Tokyo şi dedicată Ingrijirii la domiciliu şi Reabilitării.

Cu 22% din populaţie trecută de 65 de ani, preocuparea pentru vărsta a treia a căpătat proporţii nemaiintălnite in Japonia. Cine doreşte să se convingă poate vizita expoziţia deschisă recent la Tokyo şi dedicată Ingrijirii la domiciliu şi Reabilitării.

Imbinarea ştiinţei cu spiritul umanitar naşte scaune cu rotile (TAO Aicle) cu comandă vocală şi suficient de inteligente, incăt să ajungă pănă la supermarket şi să se oprească singure la semafoare ori să ocolească obstacole. Sau braţe robotizate (My Spoon) controlate cu bărbia, care permit bătrănilor şi celor cu dizabilităţi să se hrănească uşor şi in siguranţă.

Dar poate cele mai impresionante demonstraţii sunt oferite de Universitatea de Ştiinţe din Tokyo şi de Institutul de Tehnologie Kanagawa. Acestea propun costume cu "muşchi" pneumatici din cauciuc şi nailon, care se activează automat atunci cănd senzorii simt că purtătorul vrea să facă o mişcare sau să ridice un obiect. Unii roboţi pot chiar să ia chipul şi expresia persoanelor pe care le iubim, pentru a fi un substitut pentru prezenţele dragi in clipele de singurătate ale vărstei a treia.

Computerele se impiedică repede

Inteligenţa artificială se impotmoleşte deocamdată in erori cognitive specifice copiilor de pănă la 2 ani, relatează The New Scientist. Cercetătoarea Rachel Wood a identificat că programul pe care il folosea pentru teste, deşi nu conţinea erori logice, a comis o greşeală specifică micuţilor care au vărsta intre 7 luni şi 1 an. Eroarea poartă numele de "A non B" şi este considerată unul dintre mecanismele fundamentale prin care se dezvoltă inteligenţa umană, fiind totodată şi unul dintre cele mai dificile momente de trecut in procesele de cunoaştere. Programul dezvoltat de Wood este mult mai simplu decăt creierul unui bebeluş de 2 ani.

Un laptop pentru fiecare

In ultimii doi ani s-a discutat foarte mult despre miticul laptop de 100 $, care va oferi o fereastră către secolul al XXI-lea pentru milioane de copii, in special in ţările cu un standard de viaţă mai scăzut, insă pănă acum nu a fost văzut nici un copil mergănd la şcoală cu el sub braţ. In Uruguay s-a desfăşurat prima licitaţie insă pentru un astfel de program. Guvernul va cumpăra 100.000 de laptopuri OLPC (One Laptop Per Child) XO pentru uz educaţional.

S-a inventat bateria nemuritoare

Acumulatorii care să funcţioneze neintrerupt şi fără reincărcare vor apărea pe piaţă in următorii doi sau trei ani. Ei au fost deja produşi şi testaţi de cercetătorii finanţaţi de laboratorul de cercetări ştiinţifice al aviaţiei americane (Air Force Research Laboratory). Bateriile nemuritoare sunt destinate computerelor şi telefoanelor mobile şi vor avea nevoie de reincărcare abia după 30 de ani de utilizare. Ele produc energie datorită unor radioizotopi care emit particule beta. Bateriile numite "betavoltaice" nu sunt radioactive, iar la expirarea termenului de valabilitate, componentele acestora nu prezintă pericol de toxicitate sau radioactivitate.

Sărituri in orbita spaţială

Pentru cei care nu se mulţumesc cu săriturile libere (Sky-diving), compania Space Diver aduce veşti bune. Li se pregăteşte un nou sport extrem: Space-Diving. Temerarii care vor incerca această aventură extremă vor sări de la limita superioară a atmosferei şi vor depăşi in cădere viteza unui avion comercial cu reacţie. Cu primele salturi de test de la 3.000 de metri prevăzute a avea loc la sfărşitul anului următor, producătorii costumului işi propun să depăşească astfel curănd recordul mondial stabilit de Joe Kittinger in 1960, cu saritura sa de la 31.000 de metri altitudine. Costumul va oferi protecţie impotriva temperaturilor şi a presiunii extreme.

Capcană pentru şoareci

A fost inventată cea mai inteligentă şi "umană" capcană pentru şoareci, relatează The Times. Această capcană foloseşte o tehnologie modernă, care permite detectarea rozătoarele cu ajutorul razelor infraroşu, pentru ca să le otrăvească mai apoi cu dioxid de carbon in 45 de secunde. "Am folosit strategiile aplicate intruşilor din clădiri de cei din industria securităţii", a declarat Jed Kenrick, managerul companiei de deparazitare Rentokil, din Marea Britanie. Noua invenţie va fi lansată in această săptămănă la preţul estimativ de 10 lire şi va putea fi amplasată in siguranţă in case şi in fabrici de măncare, unde pănă acum vechile capcane cu otravă prezentau un grad ridicat de pericol pentru membrii familiei sau pentru muncitori.

×
Subiecte în articol: zoom