x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Robotul Curiosity urmează să preleveze primele mostre de sol marţian

Robotul Curiosity urmează să preleveze primele mostre de sol marţian

30 Aug 2012   •   10:43
Robotul Curiosity urmează să preleveze primele mostre de sol marţian

Roverul robotizat Curiosity a inaintat aproximativ 16 metri spre prima locatie selectata de NASA pentru a preleva mostre de sol, transmite Associated Press. Curiosity trebuie sa se deplaseze circa 400 de metri spre est, pana intr-un loc unde ar putea utiliza, in premiera, un burghiu pentru a fora solul martian.

"Aceasta deplasare marcheaza debutul calatoriei spre prima noastra destinatie, Glenelg (in craterul Gale, n.r.)", a spus Arthur Amador, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, in apropiere de Los Angeles (California). "Este bine sa vedem putin sol martian pe rotile noastre", a mai spus acesta.

Roverul robotizat Curiosity a ajuns pe solul planetei Marte, in interiorul unui vechi crater de impact, la 5 august. De la asolizare, principala preocupare a roverului autonom a fost verificarea integritatii sistemului sau de deplasare dar si a instrumentelor stiintifice si de emisie/receptie de date aflate la bordul sau.

Aceasta misiune de doi ani, cu un buget de 2,5 miliarde de dolari, urmareste sa determine daca mediul de pe Marte ar fi putut fi propice pentru aparitia vietii microbiene. Unul dintre obiective este sa identifice elementele organice constitutive ale vietii, cu ajutorul celui mai complex set de instrumente stiintifice ce a fost trimis vreodata pe o alta planeta. Din acest punct de vedere, Curiosity este un adevarat laborator mobil si autonom, trimis pe Marte.

×