x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Roverul Curiosity a ajuns cu bine pe Marte şi a transmis primele imagini

Roverul Curiosity a ajuns cu bine pe Marte şi a transmis primele imagini

06 Aug 2012   •   07:41
Roverul Curiosity a ajuns cu bine pe Marte şi a transmis primele imagini

Roverul american Curiosity a ajuns cu bine, luni, pe planeta Marte, marcand astfel o reusita fara precedent pentru Agentia spatiala americana, care nu a trimis niciodata un robot atat de sofisticat pe o alta planeta, deschizand o noua era in domeniul explorarii spatiale, informeaza AFP.

Robotul Curiosity s-a asezat pe suprafata planetei Marte luni, in jurul orei 05.31 GMT. "Contactul (cu solul) a fost confirmat", a anuntat un membru al echipei de cercetatori de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), din orasul californian Pasadena.

Cercetatorii de la NASA si-au manifestat zgomotos bucuria dupa anuntarea coborarii cu succes a roverului, dupa o coborare de sapte minute extrem de delicata, care s-a desfasurat asa cum era prevazut.

Presedintele american Barack Obama a salutat imediat reusita coborarii roverului Curiosity, pe care o considera "o realizare tehnologica fara precedent".

In jurul orei 05.30 GMT, specialistii americani au anuntat ca au primit un prim semnal de la Curiosity, cu putin timp inainte de intrarea acestuia in atmosfera planetei rosii, inainte de a confirma faptul ca roverul si-a deschis cu succes parasuta - doua semnale extrem de incurajatoare pentru succesul misiunii.

Cercetatorii de la NASA au sarit in sus de bucurie la scurt timp dupa aceea, in momentul in care roverul a trimis o prima fotografie pe Terra, de o claritate uimitoare, ce prezinta urma lasata de el pe solul martian, imediat dupa aterizare.

Lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spatiala Cape Canaveral din Florida, Curiosity, dispozitivul de explorare spatiala cel mai greu (900 kilograme) si cel mai sofisticat trimis vreodata de oameni pe o alta planeta, a atins solul martian in apropiere de muntele Sharp, care are o altitudine de peste 5.000 de metri, in craterul Gale, dupa ce a parcurs o distanta de 570 de milioane de kilometri.

Un brat al robotului, realizat din teflon, va preleva esantioane din solul martian. Aceste esantioane vor fi transferate in interiorul robotului pentru ca instrumentele de la bordul sau sa analizeze si sa identifice compusii minerali si chimici. Insa mici fragmente de teflon ar putea sa se amestece cu esantioanele de roci martiene, riscand astfel sa altereze rezultatele analizelor.

Curiosity este de doua ori mai lung si de cinci ori mai greu decat precedentii roboti trimisi pe Marte, Spirit si Opportunity, si este echipat cu 10 instrumente stiintifice. Robotul este echipat cu un catarg pe care sunt instalate camere de inalta definitie si un dispozitiv cu laser care ii permite sa analizeze tintele aflate la o distanta de pana la sapte metri.

Robotul Curiosity, montat pe sase roti si alimentat de un generator nuclear, poseda si un brat articulat lung de 2,1 metri, capabil sa foreze pana la sase centimetri in interiorul rocilor - o premiera pentru misiunile de pe Marte. Esantioanele recoltate vor fi inmagazinate intr-unul dintre cele doua laboratoare din interiorul robotului, unde vor fi analizate.

Alte instrumente vor monitoriza mediul inconjurator, pentru a detecta in special metanul, adeseori asociat cu prezenta vietii pe Terra, dar care a fost deja gasit si pe Marte in anumite anotimpuri, de o sonda americana ce a fost plasata pe orbita martiana.

Curiosity va masura si radiatiile care pot sa afecteze viitoarele misiuni spre Marte, ce vor avea echipaj uman la bord. Robotul dispune si de o statie meteo. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: marte rover curiosity