x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rusia dezvoltă o maşină de spălat care poate funcţiona în spaţiu

Rusia dezvoltă o maşină de spălat care poate funcţiona în spaţiu

29 Mar 2019   •   20:50
Rusia dezvoltă o maşină de spălat care poate funcţiona în spaţiu

Fără saci de haine murdare păstraţi la nesfârşit: compania rusă RKK Energia, care proiectează şi construieşte capsulele spaţiale Soyuz trimise către ISS, a anunţat vineri că lucrează la o maşină de spălat rufe pentru astronauţii de pe orbită, relatează AFP.

"Pentru viitoarele expediţii spre Lună şi alte dispozitive interplanetare, RKK Energia a început dezvoltarea unei maşini de spălat care poate funcţiona în spaţiu", a anunţat compania într-un videoclip postat pe Youtube, fără a oferi alte detalii.

Apa fiind o resursă limitată în spaţiu, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) nu îşi pot spăla hainele şi sunt obligaţi să le poarte din nou de-a lungul misiunii lor, care de multe ori durează şase luni.

În general, ei le poartă timp de trei până la patru zile înainte de a le arunca cu celelalte deşeuri: ele nu sunt eliberate în spaţiu, ci sunt evacuate de pe ISS către Pământ la sosirea de noi astronauţi. Ele se dezintegrează atunci când intră în atmosferă, potrivit NASA.

În 2017, cercetătorii de la RKK Energia au publicat un articol cu descrierea şi schema unei maşini de spălat care poate funcţiona la bordul ISS. Articolul, publicat într-o revistă rusă specializată, arată că până la 660 de kilograme de îmbrăcăminte sunt transmise în fiecare an către staţia orbitală.

Prezenţa unor astfel de echipamente "ar putea reduce în mod semnificativ stocurile de produse de igienă personală şi de îmbrăcăminte", se arată în articol.

Autorii au recomandat ca dioxidul de carbon, eliminat prin respiraţie, să fie utilizat pentru spălare şi au afirmat că este posibilă transformarea acestuia în lichid sub presiune.

Anul trecut, un institut de cercetare din Moscova a anunţat planuri de a dezvolta un duş şi o saună pentru astronauţi, precum şi echipamente pentru spălarea mâinilor şi a hainelor.

NASA lucrează şi ea asupra acestei probleme şi finanţează cercetări privind metode de curăţare a hainelor fără apă sau de îmbrăcăminte antimicrobiană care poate fi purtată mai mult timp.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia masina de spalat spaţiu