x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sănătatea europenilor

Sănătatea europenilor

22 Noi 2008   •   00:00

Starea de sănătate a persoanelor în vârstă înregistrează diferenţe foarte mari în ţările europene, chiar şi în cele care prezintă o medie ridicată a speranţei de viaţă, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii britanici şi citat de Mediafax.



Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au colectat date referitoare la speranţa de viaţă şi au intervievat persoane trecute de a doua tinereţe din toate ţările europene în legătură cu momentul în care o anumită boală le-a afectat acestor oameni capacitatea de a-şi desfăşura în mod normal activităţile cotidiene. În anumite cazuri, calculele efectuate de specialişti au relevat existenţa unor probleme reale, mai ales dacă rezultatele au fost comparate cu datele din clasamentul speranţei medii de viaţă, precizează BBC, citat de Mediafax. În Austria, speranţa de viaţă a bărbaţilor este de 79 de ani, iar a femeilor, de 84 de ani. Per ansamblu, după vârsta de 50 de ani, austriecii se bucură doar de 14 ani lipsiţi de probleme medicale severe. În Germania şi Finlanda, diferenţele dintre speranţa de viaţă şi numărul de ani sănătoşi după vârsta de 50 de ani sunt şi mai severe. În Germania, speranţa medie de viaţă este de 79 de ani, iar numărul mediu de ani sănătoşi avuţi după vârsta de 50 de ani este de doar 13,6. Ţările nou aderate la UE, care înregistrează cele mai mici speranţe de viaţă, prezintă şi cele mai dramatice cazuri de boli cronice în rândurile persoanelor trecute de 50 de ani. În Estonia, speranţa de viaţă a bărbaţilor este mai mică de 73 de ani, iar a femeilor, de puţin peste 80 de ani. Bărbaţii estonieni se pot aştepta doar la nouă ani sănătoşi după vârsta de 50 de ani, iar femeile estoniene, la aproximativ zece. Marea Britanie, deşi înregistrează o speranţă medie de viaţă mai scăzută decât cele din unele ţări europene, beneficiază de un scor bun al anilor sănătoşi, situându-se pe primul loc al clasamentului. Sondajul realizat ar putea oferi un suport guvernelor europene pentru a alcătui planuri mai bune în domeniul sănătăţii populaţiei, informează BBC. Profesorul Carol Jagger spune că aceste cifre pot fi folositoare guvernelor care încearcă să determine numărul persoanelor în vârstă capabile să lucreze, sau al celor care au nevoie de asistenţă medicală.


Viaţa lungă depinde şi de starea naţiunii

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că viaţa chinezilor s-a îmbunătăţit simţitor în ultimii 30 de ani. Sărăcia a scăzut, analfabetismul a crescut, iar speranţa de viaţă a chinezilor este mai mare decât în orice altă perioadă, informează BBC, citând raportul publicat de Programul ONU pentru Dezvoltare (UNDP). În perioada 1978-2007, sărăcia în zonele rurale a scăzut de la 30,7% la doar 1,6%. Pe de altă parte, zona de coastă din estul ţării este mai bogată decât regiunile din vest. Cu toate acestea, în ciuda progresului economic rapid, au apărut probleme noi, cum ar fi direfenţele covârşitoare dintre săraci şi bogaţi.


Sportul şi somnul, în lupta anticancer

Exerciţiile fizice descurajează apariţia cancerului. Există însă o condiţie – după fiecare interval de timp în care faceţi astfel de exerciţii, aveţi nevoie de odihnă şi somn de cel puţin şapte ore. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Institutul naţional pentru studierea cancerului din Statele Unite. Potrivit presei britanice, care îl citează pe medicul James McCalin de la institutul sus-amintit, au fost testate 6.000 de femei timp de peste zece ani.


Regenerarea culorii părului

Pierderea culorii părului cauzate de stres sau de anumite boli poate fi remediată, sunt de părere cercetătorii de la Universităţile Manchester (Marea Britanie) şi Lubeck (Germania). Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu cu ajutorul unei molecule cu care au stimulat pigmentul responsabil de culoarea părului. Ei au recreat molecula aşa-numită K(D)PT, asemănătoare cu hormonii din organism, care stimulează melanina (substanţă pigmentară prezentă în păr). Apoi, cu ajutorul foliculilor de păr, prelevaţi de la şase femei cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani, au simulat două condiţii specifice pentru decolorarea părului – alopecia areata (boală de piele) şi telogen effluvium (căderea părului cauzată de stres). Cercetătorii au observat că, pe măsură ce este tratat cu K(D)PT, cantitatea de melanină din foliculi îşi revine semnificativ. Rezultatele au fost promiţătoare, au anunţat cercetătorii, apreciind însă că mai este nevoie de timp pentru a demonstra eficacitatea unui eventual tratament, informează BBC.


"Programarea" copiilor obezi

Consumul de alimente bogate în grăsimi în timpul sarcinii poate cauza schimbări în creierul fetusului. Aceste schimbări ar putea duce la un regim de supraalimentaţie în timpul vieţii copilului, precum şi la riscul apariţiei obezităţii la copil. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Rockefeller, testele pe şobolani au arătat că nou-născuţii ai căror mame au avut o dietă pe bază de grăsimi în timpul gestaţiei au suferit de o serie de complicaţii la nivelul celulelor creierului, în zona în care sunt produse proteinele care stimulează apetitul, informează BBC, citând studiul apărut în revista de specialitate The Journal of Neuroscience. Aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile fenomenului alarmant de copii obezi în întreaga lume, cu precădere peste Ocean, sunt de părere experţii de la Universitatea Rockefeller.


Boala secolului nostru: supramedicaţia

Supramedicaţia "este o epidemie în adevăratul sens al cuvântului şi ea a cam scăpat de sub control", este de părere profesorul american Armon B. Neel Jr. din statul Georgia. Folosirea abundentă şi de multe ori necesară a medicamentelor, mai ales în rândurile persoanelor în vârstă, a luat proporţii în Statele Unite, scrie presa de peste Ocean. Ziarele americane citează o serie de experţi în domeniu medical, care susţin, la unison, că supramedicaţia provoacă apariţia unor efecte secundare, care va trebui tratate cu alte medicamente.

×
Subiecte în articol: viata medica