x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Săptămâna Nobel. Premiul pentru Medicină a revenit cercetătorilor Bruce Beutler, Jules Hoffmann şi Ralph Steinman

Săptămâna Nobel. Premiul pentru Medicină a revenit cercetătorilor Bruce Beutler, Jules Hoffmann şi Ralph Steinman

de Mirela Dădăcuş    |    03 Oct 2011   •   21:00

Saptamana Nobel a inceput ieri la Stockholm cu decernarea premiului pentru Medicina, ce a revenit cercetatorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada). Cei trei savanti au fost recompensati pentru descoperi­rile asupra elementelor cheie ce activeaza sistemul imunitar, potri­vit unui comunicat al Comitetului Nobel, citat de BBC News online. Profesorii Beutler si Hoffmann impart jumatate de premiu pentru lucrarile legate de activarea imunitatii ereditare. Ei au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele patrunse in corp si acti­vea­za sistemul imunitar innascut, con­siderat primul pas facut de reactia imunitara a corpului. Profesorul Steinman a primit premiul pentru descoperirea celulelor dendritice din sistemul imunitar. Savantul a descris capacitatea lor unica de a activa si regla imunitatea dobandita, consi­derata ultima etapa a reactiei imuni­tare, in cadrul careia microorga­nis­mele sunt inlaturate din organism.

Din pacate, Ralph Steinman a murit vineri din cauza unui cancer la pancreas, a anuntat universitatea americana pentru care lucra, citata de AFP. "Ralph Steinman a murit pe 30 septembrie", se afirma in comunica­tul emis de Universitatea Rockefeller, in care se precizeaza ca savantul canadian in varsta de 68 de ani a suferit de cancer la pancreas in ultimii patru ani de viata. Este posibil ca premiul Nobel sa fie acordat postum? Potrivit site-ului nobelprize.org, acest lucru nu este posibil. In 1974, statutul Fundatiei Nobel a stipulat ca acest premiu sa nu se acorde postum, cu exceptia cazului in care decesul sa fi survenit dupa anuntul facut de comitetul Nobel. Göran Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru medicina, a anuntat insa ca decesul lui Steinman "nu pune sub semnul intrebarii atribuirea premiului", informeaza AFP.

Profesorul Diana Deleanu, pre­sedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica, ne-a declarat ca lucrarile celor trei laureati Nobel au revolutionat felul in care in­te­legem sistemul imunitar. Potri­vit medicului, aceste descoperiri pot fi cai importante in prevenirea si tratamentul unor infectii, boli inflama­toare si chiar al cancerului.

Saptamana Nobel va continua astazi cu premiul pentru Fizica, maine cu cel pentru Chimie, joi pentru Literatura si premiul pentru Economie la 10 octombrie, transmite AFP citata de Agerpres. Premiul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri.

×
Subiecte în articol: nobel medicină